Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

V Stropkove pribudnú detské ihriská voľne prístupné verejnosti

Detské ihrisko na streche Central Parku Foto: Central park

V meste Stropkov pribudne do konca mája nové detské ihrisko na Hrnčiarskej ulici pri bloku A1.

Stropkov 11. mája (TASR) – V meste Stropkov pribudne do konca mája nové detské ihrisko na Hrnčiarskej ulici pri bloku A1. Ďalšie ihriská chce mesto sprístupniť verejnosti a zmeniť na nich prevádzkový poriadok.

„Nové ihrisko bude stáť takmer 8300 eur. Slávnostné otvorenie je naplánované na nedeľu (31.5.), symbolicky ako darček k Medzinárodnému dňu detí. Ihrisko s príslušenstvom zaberie zhruba 300 štvorcových metrov a bude tam zostava s dvoma vežičkami, detská lanová gymnastická zostava, vahadlové a pružinové hojdačky, lavičky, informačná tabuľa, odpadkový kôš a iné príslušenstvo,“ uviedol hovorca mesta Stropkov Peter Novák.

Ako poznamenal, lokalitu na výstavbu si vyberali ľudia počas mesiaca apríl. Stavba ihriska je len prvým krokom k zveľadeniu priestranstiev na Hrnčiarskej ulici. Mesto plánuje postupne opraviť asfaltový povrch na basketbalovom ihrisku a pribudne tam aj druhý kôš, na blízkej trávnatej ploche osadia malé futbalové brány. Využiteľné konštrukcie starých detských ihrísk opravia, zvyšné budú zlikvidované. Okrem toho pribudnú aj nové prvky určené pre najmenšie i staršie deti.

Mesto chce zároveň sprístupniť aj detské ihrisko pri ZOO parku, na ktoré sa dá momentálne dostať iba v prípade, že si návštevník zaplatí vstup. Po 1. júni by malo byť k dispozícii širokej verejnosti aj mimo otváracích hodín parku.

„Týmto krokom reagujeme na oprávnenú požiadavku širokej verejnosti sprístupniť jestvujúce detské ihriská a športoviská pre všetkých. Ihrisko pri ZOO parku bolo dokončené v roku 2006 a dodnes je jediné verejné v Stropkove, ktoré spĺňa bezpečnostné štandardy. Vstup naň je však podmienený zaplatením vstupného do ZOO. Navyše, otvorené je len počas jeho prevádzky. Nevidím dôvod, prečo by sa tam deti počas roka nemohli hrať bez toho, aby platili vstupné. Okrem toho, v letných mesiacoch môže byť ihrisko širokej verejnosti k dispozícii omnoho dlhšie ako v posledných rokoch. Podobne chceme postupovať aj v prípade nového detského ihriska Pod vlekom, ktoré stojí už takmer dva roky zatvorené. Aj tam však budeme musieť nájsť vhodný model prevádzkového poriadku,“ uviedol primátor Stropkova Ondrej Brendza.

Samospráva a vedenie ZOO parku chcú vyjsť verejnosti v ústrety tak, aby nebol negatívne ovplyvnený režim prevádzky ZOO parku. Po sprístupnení tam bude platiť presný prevádzkový poriadok. Predstavou mesta je, aby bolo počas roka otvorené čo najdlhšie. Napríklad ZOO park sa každoročne otvára v polovici apríla, pritom ihrisko by vďaka priaznivému počasiu mohlo byť otvorené už od marca.

Podľa hovorcu mesto ešte musí nájsť spôsob, ako ochrániť mestský majetok pred prípadným poškodením. Do úvahy prichádza inštalácia kamerového systému, poverenie zodpovedného pracovníka či zintenzívnenie hliadok mestskej polície.