Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

V Tatrách sa pri páde z ľadopádu vážne zranil slovenský horolezec

Ilustračné foto Foto: TASR/ Milan Kapusta

Po páde ostal horolezec uviaznutý v ľadopáde približne 15 metrov nad zemou. Záchranári okamžite požiadali o súčinnosť aj posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby.

Vysoké Tatry 29. januára (TASR) - Slovenský horolezec požiadal dnes v popoludňajších hodinách horských záchranárov o pomoc. Z Horskej záchrannej služby (HZS) informovali, že pri lezení ľadopádu Záhradky nad Reinerovou chatou vo Vysokých Tatrách vypadol jeho spolulezec a pri páde si spôsobil viaceré vážne poranenia.

Postihnutý ostal uviaznutý v ľadopáde približne 15 metrov nad zemou. Záchranári okamžite požiadali o súčinnosť aj posádku Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby Air-Transport Europe, ktorá so sebou vzala na palubu záchranára HZS. Na mieste nehody boli za pomoci navijaka vysadení záchranár HZS aj lekár leteckých záchranárov.

Ďalšia skupina záchranárov smerovala k postihnutému po zemi. Horolezca vyslobodili z ľadopádu a po poskytnutí prvej pomoci pripravili na letecký transport. Následne ho na palube vrtuľníka previezli do nemocnice v Poprade.