Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Prešovský kraj

V Tatrách sa stretnú Gorali z troch štátov

Ilustračné foto Foto: TASR/Lukáš Furcoň

Pripravené sú ukážky zvykov a obyčajov Goralov z Kysúc, Oravy, Spiša, Liptova, Českej republiky a Poľska.

Vysoké Tatry 29. septembra (TASR) – Druhý ročník podujatia Goral na gory sa uskutoční v sobotu 30. septembra vo Vysokých Tatrách. Po úvodnom ročníku je hlavným bodom programu výstup zo Starého Smokovca na Hrebienok. Akcia je pripravená pre Goralov zo všetkých goralských regiónov Slovenska, Českej republiky, Poľska, ale aj priaznivcov goralskej kultúry i návštevníkov Tatier. Tento rok sa tu tak zídu účastníci z troch štátov a šiestich goralských regiónov.

"Symbolickým výstupom si pripomíname historické putovanie Goralov počas valašskej kolonizácie z ich pravlasti na rumunsko-ukrajinských hraniciach cez Karpatský oblúk a postupné osídľovanie horských a podhorských oblastí slovensko-poľsko-českého pohraničia," povedal jeden z organizátorov Frederik Packa. Stretnutie organizuje nezisková organizácia Obnova kultúrnych tradícií z obce Hniezdne v okrese Stará Ľubovňa. "Jej snahou je prostredníctvom podujatia aspoň jedenkrát v roku spojiť všetky goralské regióny zo Slovenska i zahraničia, ako aj milovníkov goralského folklóru a tradičnej kultúry na jednom mieste," vysvetlil.

Zraz účastníkov je na parkovisku pri kostole Nepoškvrneného počatia Panny Márie v blízkosti údolnej stanice lanovky na Hrebienok o 9.00 h. Po výstupe sa o 13.00 h začne na hlavnom pódiu v Starom Smokovci kultúrny program. Pripravené sú ukážky zvykov a obyčajov Goralov z Kysúc, Oravy, Spiša, Liptova, Českej republiky a Poľska. "Záujemcovia o tradičné remeslá môžu nahliadnuť do tajov remesla tkáčskeho, rezbárskeho, drotárskeho či košikárskeho. Už od rána budú pred očami návštevníkov pripravované tradičné goralské jedlá, a to polievka z čierneho hrachu, kvasnica, polesníky, bryndzová polievka a syrové korbáčiky," povedal Packa. Pre najmenších odohrajú herci zo zamagurského divadla Ramagu predstavenie Goralské rozprávky. Pre starostov goralských obcí je pripravená súťaž O najmocnejšieho, najrýchlejšieho a najbystrejšieho starostu. Účasť v súťaži prisľúbilo podľa slov Packu takmer 20 starostov.