Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

V Tatrách trvá aj naďalej malé lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Ohrozené sú najmä vysoko položené strmé svahy so sklonom nad 35 stupňov a lokality pri vyústení žľabov, nad ktorými je väčšia zberná plocha.

Liptovský Hrádok 13. apríla (TASR) - V Tatrách naďalej trvá malé lavínové nebezpečenstvo, teda prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vo Fatrách pád lavín nehrozí ani dnes. TASR o tom informoval Milan Lizuch zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Ohrozené sú najmä vysoko položené strmé svahy so sklonom nad 35 stupňov a lokality pri vyústení žľabov, nad ktorými je väčšia zberná plocha. "Vzhľadom na podpriemernú výšku snehu na horách však budú prevládať len splazy a malé lavíny z ťažkého mokrého snehu," upozornil. Aj pri prvom stupni lavínového nebezpečenstva však turisti môžu byť podľa neho ohrození pádom lavín.

Ráno bola na horách inverzia – vo vysokých a stredných polohách bolo jasno alebo sa miestami vyskytovala len malá oblačnosť, v dolinách a v najnižších polohách bolo miestami zamračené. Fúkal prevažne čerstvý severný vietor s rýchlosťou do 35 kilometrov za hodinu. V noci sa teplota vzduchu priblížila k bodu mrazu. Ráno sa teploty pohybovali od mínus jeden do plus šesť stupňov Celzia. Nový sneh nepripadol.

Súvislejšia snehová pokrývka sa nachádza zhruba od výšky 1500 metrov nad morom v závislosti od orientácie, pričom vo Fatrách je už len na východných a severovýchodných svahoch. Hrebene sú už často bez snehu. Nočné ochladenie spôsobilo, že povrch snehovej pokrývky je z rána premrznutý, miestami až ľadový. V priebehu dňa sneh na povrchu zvlhne, v stredných a nižších polohách sa pokrývka v celom svojom profile premočí.