Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Prešovský kraj

V Tvarožnej si pripomínajú 135. výročie dobrovoľného hasičského zboru

Ilustračné foto. Foto: TASR/Vladimír Benko

Súčasťou osláv je aj výstava historických hasičských automobilov a historickej hasičskej výzbroje, ukážky hasičskej techniky, guláš, hudobný program a ďalšie sprievodné programy.

Tvarožná 19. júla (TASR) – Dobrovoľní hasiči v obci Tvarožná v okrese Kežmarok si dnes pripomínajú 135. výročie vzniku svojho zboru a pri tejto príležitosti požehnali i novú hasičskú zástavu.

Ako povedala starostka obce Dagmar Mathiová, starú zobrali po druhej svetovej vojne Nemci a aj keď sa ju niekoľko desiatok rokov pokúšali obyvatelia nájsť, nepodarilo sa im to. Preto si dali vyrobiť novú.

"Grafický návrh novej zástavy vychádza zo slovenských hasičských tradícií, akými je napríklad bohatá rohová výšivka. Hlavné motívy zástavy – postava sv. Floriána a znak obce Tvarožná sú umiestnené diagonálne na modrom a červenom podklade. Modrá farba Royal a červená Rosso symbolizujú oheň a vodu. Zástava je vyrobená z prémiového zamatu a po obvode ozdobená zlatými strapcami," hovorí majiteľ firmy, ktorá zástavu vyrobila, Tomáš Pokorný.

Požehnanie nového symbolu hasičov bolo súčasťou sv. omše v chráme sv. Mateja v obci. Ešte predtým predstavitelia obce, dobrovoľní hasiči, hostia z partnerskej obce Terzolas i hostia z Poľska a okolia prešli uniformovaným sprievodom na miestny cintorín, kde si pripomenuli zosnulých miestnych hasičov.

Oslavy po posvätení zástavy a sv. omši pokračovali pred hasičskou zbrojnicou, kde odznela hymna i "Hasičský otčenáš", tiež si tu prítomní pripomenuli históriu DHZ od jeho vzniku. Následne dostali ocenenia domáci hasiči, ktorí pôsobia v zbore dlhé roky, no aj hasiči z partnerského dobrovoľného zboru z talianskej obce Terzolas.

Súčasťou osláv je dnes aj výstava historických hasičských automobilov a historickej hasičskej výzbroje, ukážky hasičskej techniky, guláš, hudobný program a ďalšie sprievodné programy.