Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

Najväčšia investícia v rozpočte Veľkého Šariša je revitalizácia centra

Šarišský hrad Foto: FOTO TASR/Milan Kapusta

Vedenie mesta Veľký Šariš tiež očakáva, že aj tento rok budú pokračovať práce na opravách Šarišského hradu, kde žiadali znova 40 pracovníkov.

Veľký Šariš 3. marca (TASR) – Rozpočet mesta Veľký Šariš počíta tento rok len s jednou veľkou investičnou akciou a tou je revitalizácia parku za mestským úradom a celkovo priestranstva v centre. Ďalšie väčšie investície podmienili poslanci mestského zastupiteľstva na pondelkovom zasadnutí (2.3.) napĺňaním kapitálových príjmov.

„Tento rok by mal byť významný tým, že kapitálové výdavky sú oproti posledným rokom vyššie až o 880.000 eur, a to z dôvodu realizácie projektu financovaného z prostriedkov Európskej únie. Ide o revitalizáciu časti mesta nad mestským úradom. V súčasnej dobe prebieha výberové konanie a v priebehu mesiaca by sme sa mali pustiť do realizácie. Samozrejme, budeme sa snažiť riešiť aj ďalšie otázky,“ povedal primátor mesta František Bartko.

Zastupiteľstva schválilo vyrovnaný rozpočet s tým, že približne 90.000 eur nechalo v kapitálovej rezerve. Bežné príjmy mesta by mali predstavovať viac ako 3,064 milióna eur a výdavky 2,897 milióna eur. Kapitálové príjmy sú plánované vo výške 979.300 eur a výdavky vo výške 1,130 milióna eur.

Ďalšie priority mesta sú vybudovanie zastávky MHD na Sordoku pred vstupom do mestskej časti Kanaš, rekonštrukcia prečerpávacej stanice v lokalite Kamence, ale začať by chceli napríklad aj s projektovou dokumentáciou na lávku pre peších či s prácami na rozšírení cintorína. Približne 25.000 eur by sa v prípade napĺňania kapitálových príjmov mohlo použiť aj na opravy chodníkov a spevnených plôch na uliciach Školská, A. Sládkoviča a Prešovská.

Vedenie mesta Veľký Šariš tiež očakáva, že aj tento rok budú pokračovať práce na opravách Šarišského hradu, kde žiadali znova 40 pracovníkov. Keďže však prostriedky získané z ministerstva kultúry a ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny podľa predchádzajúcich skúseností niekedy nepostačujú na pokrytie nákladov, počíta sa s tým aj v rozpočte mesta.

Podľa hlavného kontrolóra mesta Slavomíra Očipu je pozitívne najmä rozhodnutie viazať kapitálové výdavky na príjmy mesta a schválený rozpočet by podľa neho ku koncu roku 2015 mohol priniesť aj zníženie záväzkov po splatnosti aspoň 60 dní, čo by mestu tiež pomohlo postúpiť v hodnotení finančného zdravia miest Slovenska neziskovej organizácie INEKO, kde v minulom roku skončili na treťom mieste od konca. Celková suma dlhu mesta bola podľa neho ku koncu roka 2014 viac ako 414.000 eur, čo predstavuje 13,32 % skutočných bežných príjmov. Tento stav hodnotí pozitívne najmä vzhľadom na to, že dlh mesta nesmie prekročiť 60 %.