Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Verejné toalety na Skalnatom plese vzbudzujú pozornosť návštevníkov

Na leteckej snímke zimné stredisko Tatranská Lomnica v pozadí Lomnický štít a zjazdovky zo Skalnatého plesa vo Vysokých Tatrách Foto: TASR/Oliver Ondráš

Tematika hôr a horského strediska je prenesená na steny vstupných priestorov a toaliet, kde dominuje letná tatranská príroda s množstvom lúčnych kvetov a výhľady z Lomnického štítu na zasnežené Tatry.

Tatranská Lomnica 17. augusta (TASR) – Pozornosť návštevníkov na Skalnatom plese vzbudzuje nielen výhľad na Lomnický štít, jazero a okolité kopce, ale aj nové verejné toalety, ktoré tam fungujú od začiatku leta. „Reakcie návštevníkov na nové toalety na Skalnatom plese sú veľmi pozitívne, doslova ich tá vstupná chodba ohúri a milo prekvapí,“ zhodnotila Zuzana Fabianová z Tatry Mountain Resorts, a.s.

Ľudia sú podľa nej očarení a pri zvieratkách v nadživotnej veľkosti sa často dokonca fotia. „Na Skalnatom plese nie sme prvýkrát, no musím povedať, že tie toalety sú naozaj netradičné a veľmi pekné. Ešte asi nikdy mi cesta na toaletu a z nej netrvala tak dlho. Na nové zariadenie ma upozornil priateľ, ktorý tam bol chvíľu predo mnou, povedal, že to určite musím vidieť,“ opísala svoje dojmy z nových toaliet na Skalnatom plese turistka z Popradu.

Chodba je akousi minigalériou tatranských zvierat a spĺňa okrem galérie aj výchovný účel. Návštevníci tak môžu na vysvietených paneloch vidieť, ako vyzerá tatranský medveď, kamzík, líška, svišť, orol, diviak, sova a iné. Teda zvieratá, ktoré môžu vidieť, ak majú šťastie, len z diaľky. Tematika hôr a horského strediska je prenesená na steny vstupných priestorov a toaliet, kde dominuje letná tatranská príroda s množstvom lúčnych kvetov a výhľady z Lomnického štítu na zasnežené Tatry. Ani v takomto priestore tak človek nestráca kontakt s prírodou.

„Vymysleli sme spôsob, ako zaujímavo upraviť nielen okolie Skalnatého plesa, kde sa nachádza napr. drevená Svištia krajinka s eko miniparkom, ale aj priestor, kde aj kráľ chodí vždy sám,“ dodáva s úsmevom Fabianová. Verí, že verejné toalety na Skalnatom plese budú inšpiráciou aj pre ďalšie takéto zariadenia na Slovensku.