Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Hasiči vyzývajú vodičov, aby do Tatier nejazdili

Na snímke popradskí hasiči odstraňujú v silnom vetre spadnuté stromy na Ceste Slobody medzi Vyšnými Hágami a Štrbským Plesom vo Vysokých Tatrách 15. mája 2014. Foto: TASR/Oliver Ondráš

K uzavretým pribudla cesta medzi Hranovnicou a Vernárom i medzi Vernárom a Pustým Poľom.

Vysoké Tatry 15. mája (TASR) – Cesty v okrese Poprad a vo Vysokých Tatrách ostávajú uzavreté. K uzavretým pribudla cesta medzi Hranovnicou a Vernárom i medzi Vernárom a Pustým Poľom. Na tej je na 300-metrovom úseku popadaných niekoľko stromov.

Riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch vyzýva všetkých vodičov, aby do Tatier na aute nejazdili, lebo tým komplikujú situáciu sebe, hasičom i policajtom. Cesty vo Vysokých Tatrách, ktoré sú uzavreté, nebudú sprejazdnené minimálne do piatka (16. 5.), keďže sú na nich popadané desiatky stromov. Hasiči na ich sprejazdňovaní začnú pracovať najskôr v piatok ráno. Ide konkrétne o cesty medzi Štrbským Plesom a Podbanským i Štrbským Plesom a Vyšnými Hágmi.

Rovnako upozorňuje aj hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik, že nepriaznivá situácia je na viacerých cestách II. a III. triedy v Popradskom okrese.

"Preto žiadame vodičov, aby aj na týchto cestách obmedzili premávku v čo najväčšej miere a ak je to možné, aby po nich nejazdili. Za súčasného počasia môžu stromy padnúť na ktoromkoľvek úseku a vodiči sa tak zbytočne vystavujú riziku. Zároveň upozorňujeme vodičov, že na mnohých cestách sú popadané aj drobné konáre, ktoré síce netvoria prekážku, ale na mokrej vozovke môžu spôsobiť šmyk vozidla. Je preto potrebné jazdiť maximálne opatrne a obozretne," informoval Džobanik.


Silný vietor láme stromy

Na snímke popradskí hasiči odstraňujú v silnom vetre na Ceste Slobody medzi Vyšnými Hágami a Štrbským Plesom vo Vysokých Tatrách 15. mája 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Silný vietor v súčasnosti poškodzuje stromy vo Vysokých Tatrách viac, ako v inom období. Zlé počasie spôsobuje problémy aj zvieratám. "Keby vietor prišiel v jeseni, nenarobil by v tatranskom lese relatívne toľko škody, ako teraz," konštatoval námestník riaditeľa Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAP) Pavol Fabian.

Predmetom jeho obáv sú najmä listnaté dreviny, ktoré sú v týchto dňoch už plne olistené a ktoré nápory vetra poškodzujú v oveľa väčšom rozsahu ako v čase, keď sú bez lístia. Predpokladá, že nemalé škody vietor za sebou zanechá aj v porastoch, ktoré vyschli vďaka lykožrútovi. "Turisti by si mali na tieto dni zvoliť iný program a turistickým chodníkom v TANAP by sa mali kvôli vlastnej bezpečnosti radšej vyhnúť," upozorňuje Fabian.

Voda, ktorá vietor v súčasnosti sprevádza, zase poškodzuje lesné cesty a turistické chodníky, a to predovšetkým v ochrannom obvode Habovka v Západných Tatrách. "Tam, kde je to v týchto chvíľach možné, lesníci v jednotlivých ochranných obvodoch našej organizácie odvádzajú vodu údržbou pozdĺžneho odvodnenia a priečnych odrážok tak, aby cesty a chodníky jej prívaly poškodzovali v čo najmenšom rozsahu," zdôraznil Fabian.

Nie sú to však podľa neho len stromy, ktoré vietor láme. Ohrozené je aj vtáctvo hniezdiace v korunách stromov. "Vietor im zhadzuje hniezda, v ktorých sú vajcia alebo už vtáčence. Týka sa to nielen spevavcov, ale aj vzácnych druhov dravcov," zdôraznil Fabian s tým, že súčasné chladné májové počasie môže ovplyvniť aj tohtoročnú populáciu diviačej, vysokej a srnčej zveri v TANAP, ktorá v týchto dňoch privádza na svet mláďatá. "Svište pravdepodobne zaliezli späť do nôr. Pohyb v čerstvo napadnutom snehu zvyšujúcom lavínové nebezpečenstvo však budú mať sťažený kamzíky, ktoré rovnako ako vysoká zver v lese, práve teraz rodia mláďatá," dodáva Fabian.

Priechodnosť značkovaných turistických chodníkov v území TANAP zabezpečia pracovníci Strediska terénnych služieb a jednotlivých ochranných obvodov ŠL TANAP hneď, ako to poveternostné podmienky v Tatrách umožnia.




Silný vietor spôsobuje škody

Na snímke popradskí hasiči odstraňujú v silnom vetre na Ceste Slobody medzi Vyšnými Hágami a Štrbským Plesom vo Vysokých Tatrách 15. mája 2014.
Foto: TASR/Oliver Ondráš
Silný vietor vo Vysokých Tatrách láme stromy a spôsobuje aj ďalšie komplikácie. Riaditeľ Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade Ondrej Šproch pre TASR uviedol, že stromy padajú na Ceste slobody. Jeden strom spadol na auto medzi Tatranskou Štrbou a Štrbou. V Tatranských Zruboch strhlo strechu a silný vietor ohýba aj reklamné bilbordy pri cestách.

Hasiči momentálne neodporúčajú pre silný nárazový vietor jazdiť vo Vysokých Tatrách autom. Dve cesty zo Štrbského Plesa sú už uzavreté. Cesta 2/538 medzi Štrbským Plesom a Štrbou a tiež cesta 2/537 medzi Štrbským Plesom a Vyšnými Hágami je podľa operačného dôstojníka Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove z dôvodu popadaných stromov uzavretá.

V poobedňajších hodinách sa situácia na cestách v okrese Poprad rapídne zhoršila, v priebehu dvoch hodín museli tamojší hasiči absolvovať 25 výjazdov. "Problémy sú hlavne vo Vysokých Tatrách, ale aj smerom na Spišské Bystré a Vernár, tiež v samotnom meste Poprad a smerom na Vyšný Slavkov," uviedol pre TASR Šproch.

Momentálne je v teréne všetka dostupná technika aj všetci hasiči, obmedzená je však práca vo Vysokých Tatrách konkrétne v oblasti Vyšných Hágov, kde stále fúka silný nárazový vietor a ten by mohol ohroziť zasahujúcich príslušníkov HaZZ. "Nie je tam už nikto uviaznutý, v tejto oblasti sa teda práce zastavili, aby nedošlo k zraneniu, či škodám na našej technike. Obnovené budú až keď sa situácia upokojí," zdôraznil Šproch.

Škody vietor napáchal jednak na osobných autách, ktoré zasiahli stromy a konáre, ale aj na strechách. Konkrétne strhol časť strechy na garážach v Tatranských Zruboch, problémy boli hlásené aj na družstve v Spišskej Teplici a v Gerlachove. Riaditeľ OR HaZZ v Poprade sa v tomto smere obrátil aj na verejnosť, aby bola trpezlivá a vyčkala na pomoc. "Tí, ktorí nám volajú, že im odfúklo škridle zo strechy, tak aby mali strpenie, pretože teraz v tomto počasí, keď je silný nárazový vietor, nemôžeme vysunúť ani rebrík, ani plošinu. Keď sa situácia upokojí, pomôžeme všetkým," dodal Šproch. Zároveň vyzval ľudí, aby radšej nejazdili po cestách na území Popradského okresu, aby tak ešte viac neskomplikovali situáciu a neohrozili svoj život.



Zatvorené cintoríny


Samospráva v Poprade uzatvorila všetky cintoríny na území mesta. Dôvodom je zlé počasie, najmä silný vietor, ktorý láme stromy. "Tie spadli napríklad už na cintoríne vo Veľkej, jeden dokonca priamo na auto, preto sme v rámci prevencie zatvorili všetky cintoríny až do odvolania," informoval TASR hovorca mesta Poprad Marián Galajda.

Hasiči museli v meste absolvovať od obeda viacero výjazdov, stromy popadali na niekoľkých miestach a vietor strhával aj strechy. Situácia je však komplikovaná v celom Popradskom okrese. "Od obeda, kedy začalo byť počasie najhoršie, sme mali už viac ako 50 hlásení, aktuálne spadol strom na cestu medzi Starou Lesnou a Tatranskou Lomnicou. Sú v ňom zakliesnení ľudia, ale nie sú zranení," dodal operačný dôstojník Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Poprade.