Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

VÍŤAZ: V obci chcú obnoviť činnosť folklórneho súboru Pridaň

Obec Víťaz plánuje obnoviť činnosť folklórneho súboru. Súčasný starosta obce Ján Baloga (vľavo) spolu s bývalým starostom a jedným so zakladateľov súboru Pridaň Stanislavom Kovaľom na návšteve u majiteľky miestnej krajčírskej dielne Kataríny Dugasovej. Prezerajú si, ako by asi mohli vyzerať kroje pre folklórny súbor. Foto: TASR/Ján Lašák

Tradícia súboru Pridaň siaha do polovice 70. rokov. Dnes toto teleso nefunguje, ale obyvateľom chýba.

Víťaz 28. marca (TASR) – Nové vedenie obce Víťaz (okres Prešov) plánuje obnoviť prerušenú činnosť dedinského folklórneho súboru. Tradícia súboru Pridaň siaha do polovice 70. rokov. Dnes toto teleso nefunguje, ale obyvateľom chýba.

"V dedine sme boli zvyknutí na organizovanie zábavných podujatí a estrád, kde mali možnosť prezentovať svoje schopnosti hlavne mladí ľudia. Hralo sa tu divadlo, a tak sme prišli s myšlienkou vytvoriť súbor, ktorý by pomohol zachovávať naše tradície a zvyky," spomína jeden zo zakladateľov súboru učiteľ Stanislav Kovaľ.



S účinkovaním tejto dedinskej folklórnej skupiny, ktorej repertoár tvorili piesne a zvyky z obce i susedných dedín, sú späté najmä mená Jožko Príhoda, Jozef Bakšay, Ondrej Foriš či Ján Saloka.

"V našom okolí sa na zábavách i svadbách dáva aj takzvaný prídavok, teda niečo navyše, čím sa ľudia pohostia. Po našom sa tomu hovorí "pridaň" a také meno dostala aj folklórna skupina," vysvetlil Kovaľ.

Ako doplnil, v súbore účinkovalo mnoho dobrých muzikantov i interpretov ľudových piesní. Z hudobníkov napríklad Jozef, Stanislav a Pavol Salanciovci, Peter Kováč, Rastislav Čech, Ľubomír Ungvarský či Miroslav Baloga. Viacerí z nich sa neskôr presadili doma i v zahraničí a robia dobré meno svojej obci.

Kovaľ pripomenul, že skupina mapovala všetky zvyky na okolí, a tak prostredníctvom nej mali možnosť ľudia doma i na súťažných prehliadkach vidieť, ako vyzerali tamojšia svadba, krstiny, vianočné či veľkonočné sviatky.

Mnohé z piesní a pásiem sa dostali aj do televízneho či rozhlasového archívu. Rovnako sa ocitli aj na nosičoch, ktoré vydali napríklad veľmi známe tamojšie sestry Jenčové.

Na svoju mladosť si zaspomínala aj 84-ročná Františka Čechová, ktorej súbor Pridaň veľmi pripomínal detstvo.



"Tu bývalo vždy veselo. Zabávalo sa len v nedeľu, a to sme si museli zaslúžiť. Ale bolo aj tak, že sme sa vychytili, a už sa tancovalo - kde to prišlo, na ulici či na lúke," hovorí so smiechom dôchodkyňa a tvrdí, že ten súbor tu chýba a treba ho obnoviť.

Nové vedenie obce chce súbor obnoviť. V prvom rade však chcú zistiť, či majú ľudia záujem aktívne sa podieľať na jeho účinkovaní a tvorbe programu.

"Na budúci rok si pripomenieme 40. výročie založenia súboru Pridaň. Určite sa budú konať nejaké oslavy, zíde sa množstvo ľudí, pripravíme nejaký program a možno aj spomienkové vystúpenie s bývalými účinkujúcimi. Tam podľa mňa padne rozhodujúce slovo. Verím, že súbor opäť začne aktívne účinkovať," uzavrel starosta obce Ján Baloga.