Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

VLKOVCE: Krúpy veľkosti pingpongových loptičiek rozbili strechy domov

Na snímke ľadové krúpy v záhrade rodinného domu vo Vlkovciach, deň po prietrži mračien vo Vlkovciach pri Kežmarku 7. mája 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Okrem domov poškodila búrka aj miestne multifunkčné ihrisko, ktoré zavalilo bahno a krúpy zničili aj stodoly a skleníky.

Vlkovce 7. mája (TASR) – Silná prietrž, ktorá v stredu (6.5.) podvečer zasiahla podtatranskú obec Vlkovce, napáchala veľké škody. Starosta dedinky v okrese Kežmarok Ján Kalata dnes potvrdil, že na 14 domoch krúpy veľké ako pingpongové loptičky prederavili eternitové strechy a niektoré sú úplne zničené. "Ľudia majú za sebou náročnú noc, hlavne tí, čo mali porozbíjané strechy, všetci sa báli, aby neprišla ďalšia búrka. Škody sa odstraňovali ešte aj v noci, ľudia si najmä celtami zakrývali domy, aby im viac nenapršalo dovnútra," priblížil starosta.

Prvá vlna búrky prišla okolo 16. hodiny, po nej nasledovala ďalšia zhruba o dve hodiny. "Búrka prišla naraz a hneď padal ľadovec, rozbilo mi strechu a voda potom zaliala celú chodbu," uviedla so slzami v očiach staršia Vlkovčanka, ktorá si na takúto smršť v obci nepamätá. Krúpy jej zničili asi polovicu strechy. Zničili predovšetkým eternitové strechy, ktoré majú prevažne starší obyvatelia.

Okrem domov poškodila búrka aj miestne multifunkčné ihrisko, ktoré zavalilo bahno a krúpy zničili aj stodoly a skleníky. Niektorí obyvatelia Vlkoviec majú aj popraskané okná a kapoty na autách. Jednu stodolu úplne odplavila voda. "Ešte dosť dlho to potrvá, kým dáme v obci všetko do poriadku. Objednali sme kontajnery, aby sa tie poškodené strechy mohli rovno vyhadzovať, bager odpratáva bahno z ciest a naši pracovníci čistia kanále od nánosov," doplnil Kalata, ktorý je vo funkcii len pár mesiacov a táto situácia bola pre neho veľmi veľká zaťažkávacia skúška. Najviac ho však mrzí zničené ihrisko, ktoré dlho budovali. Verí, že sa ho podarí vyčistiť, a že si na ňom ešte miestni chlapci zahrajú futbal.

"Škody voda napáchala aj na poliach, či už mali ľudia posadené obilniny a pod., to však zistíme až neskôr," dodal starosta. Niektorí obyvatelia mali ešte aj dnes v záhradách nahromadené krúpy zo stredajšej búrky. Mnohé domy majú príjazdové cestičky a chodníky zavalené blatom. Špinavé sú aj hlavné obecné komunikácie a vyčistiť ich podľa starostu potrvá niekoľko dní. V obci dnes ešte naďalej platí tretí stupeň povodňovej aktivity.