Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Vo Vranove nad Topľou zhotovujú laboratória pre výskum i vzdelávanie

Erb mesta Vranov nad Topľou Foto: Heraldický register

Pre viacero projektov orientovaných na podporu vedy, výskumu či vzdelávania poskytla v poslednom období svoje know-how spoločnosť Ites Vranov.

Vranov nad Topľou 2. marca (TASR) - Pre viacero projektov orientovaných na podporu vedy, výskumu či vzdelávania poskytla v poslednom období svoje know-how spoločnosť Ites Vranov. Už vyše 20 rokov patrí k popredným producentom laboratórneho nábytku na území Slovenska.

Firma zamestnávajúca v meste Vranov nad Topľou takmer 40 pracovníkov vyrába laboratóriá na mieru širokému spektru odberateľov, a to napríklad z oblasti hutníckeho, strojárskeho, automobilového či farmaceutického priemyslu, v posledných rokoch ale čoraz častejšie aj pre vzdelávacie inštitúcie.

"V poslednom období je cítiť oživenie trhu práve z pohľadu školských zariadení, na pôde ktorých sa vďaka európskym zdrojom buduje nová infraštruktúra. Ide napríklad o laboratóriá pre potreby stredných škôl, gymnázií, ale aj univerzít," informoval TASR konateľ zmienenej spoločnosti Michal Fedor. Dodal, že z jej výrobných priestorov už vzišlo vybavenie pre nové vzdelávacie a výskumné pracoviská v Bratislave, Košiciach, Banskej Bystrici i v Trnave.

Laboratórny nábytok, či už pre potreby školstva, hutníkov, alebo farmaceutov, je zhotovovaný zo špecifických materiálov. "Vyrábame ho podľa toho, či bude využívaný v chemickom laboratóriu, skúšobnom mechanickom laboratóriu v prostredí automobiliek alebo v 'čistom' farmaceutickom laboratóriu," vysvetlil Fedor s tým, že nároky na vysokú odolnosť či životnosť sú kladené z pohľadu vybavenia hlavne na pracovné povrchy.

Produkcia vranovskej spoločnosti smeruje na trhy V4, ale aj do iných krajín, akými sú napríklad Ukrajina, Rusko, Rumunsko, Bielorusko či Moldavsko. "Jeden z najväčších projektov za posledné obdobie sme realizovali pre Štátnu ropnú spoločnosť republiky Azerbajdžan - SOCAR, v meste Baku, kde sme dodali vybavenie pre tamojšie vývojové laboratóriá," doplnil konateľ Itesu. Ako ďalej uviedol, na export smeruje každoročne približne polovica produkcie firmy, ktorá aktuálne rokuje o nových partnerských zastúpeniach v Srbsku.

Spoločnosť Ites Vranov podnikla vlani prvé kroky zamerané na rozširovanie jej výroby. V tejto súvislosti začala pri obci Dlhé Klčovo s výstavbou novej výrobnej haly. "Projekt realizujeme na pozemku s rozlohou 12.000 štvorcových metrov, čo nám dáva možnosť aj na ďalšie rozširovanie výroby v budúcnosti. V hre sú najbližšie investície do moderných technológií, ako i nové pracovné miesta," uzavrel Fedor.