Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Vodič zrazil chodca na ceste, ten zraneniam na mieste podľahol

Policajný zbor SR (PZ SR) spolu so Slovenským združením výrobcov piva a sladu a Oddelením bezpečnosti cestnej premávky Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR (BECEP) pripravili nadnes pokračovanie preventívno-osvetovej akcie Deň zodpovednosti zameranej na zodpovednú konzumáciu alkoholu. Foto: nehoda

Na ceste 1/18, medzi Popradom a Svitom, sa stala v nedeľu (22.2.), krátko pred 21. hodinou, smrteľná dopravná nehoda.

Poprad 23. februára (TASR) – Na ceste 1/18, medzi Popradom a Svitom, sa stala v nedeľu (22.2.), krátko pred 21. hodinou, smrteľná dopravná nehoda. Prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik informoval, že 44-ročný vodič z Kežmarku viedol osobné motorové vozidlo v smere od Svitu do Popradu. Z doposiaľ nezistených príčin narazil prednou časťou vozidla do 54-ročného chodca z Popradu, ktorý išiel peši opačným smerom v jazdnom pruhu, v ktorom sa pohybovalo vozidlo.

"Pri dopravnej nehode utrpel chodec ťažké zranenia, ktorým na mieste podľahol. Dychová skúška na alkohol bola u vodiča auta negatívna, u nebohého chodca bude alkohol zisťovaný pri pitve,"
dodal Džobanik. Na osobnom motorovom vozidle bola spôsobená škoda 2500 eur. Príčina a miera zavinenia dopravnej nehody je v štádiu vyšetrovania. Polícia začala trestné stíhanie pre prečin usmrtenia.

"Chodec je povinný používať predovšetkým chodník, tam, kde nie je alebo kde je neschodný, chodí sa po ľavej krajnici a kde nie je alebo je neschodná, chodí sa čo najbližšie pri ľavom okraji vozovky," upozornil v tejto súvislosti policajný hovorca. Za zníženej viditeľnosti, ak ide chodec po krajnici alebo po okraji vozovky, musí mať na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev. Polícia zároveň upozorňuje, že pred vstupom na vozovku by sa mal chodec presvedčiť, či tak môže urobiť bez nebezpečenstva a len čo vstúpi na vozovku, nesmie sa tam bezdôvodne zdržiavať ani zastavovať. Pri prechádzaní cez cestu je povinný použiť prednostne priechod pre chodcov, nadchod alebo podchod, mimo priechodu pre chodcov sa smie cez vozovku prechádzať len kolmo na jej os.

"Chodec nesmie vstupovať na vozovku a to ani pri použití priechodu pre chodcov, ak vzhľadom na rýchlosť a vzdialenosť prichádzajúcich vozidiel nemôže cez vozovku bezpečne prejsť. Ak prichádza vozidlo s právom prednostnej jazdy, chodec nesmie vstupovať na vozovku. Chodec nesmie prekonávať zábradlie ani iné zábrany," uzavrel Džobanik.