Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Vojaci v Prešove si precvičili presun na záložné letisko

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Precvičenie opatrení na ochranu síl v prípade hroziaceho napadnutia je jednou z úloh previerkového cvičenia Alertex.

Prešov 6. júna (TASR) - V rámci prebiehajúceho vojenského cvičenia Alertex 2023 si príslušníci vrtuľníkového krídla v Prešove precvičili takzvaný letiskový manéver, čiže zaujatie záložnej letiskovej plochy. Informoval o tom v utorok hovorca Ozbrojených síl (OS) SR Štefan Zemanovič.

"V prípade eskalujúcej hrozby jednotky opúšťajú svoje miesta stálej dislokácie, aby predišli svojmu zničeniu. Presne to sme si precvičili presunom leteckej a zabezpečovacej techniky na vopred vytypované záložné miesto," uviedol plukovník Marek Homola, veliteľ prešovského vrtuľníkového krídla.

Precvičenie opatrení na ochranu síl v prípade hroziaceho napadnutia je jednou z úloh previerkového cvičenia Alertex. Presun celého vrtuľníkového krídla patrí podľa OS SR k najnáročnejším úlohám a v podobne komplexnej podobe sa neprecvičovalo viac ako 20 rokov. Príslušníci prešovského krídla spolu s vojakmi brigády spoločnej podpory v stanovenom čase presunuli desiatky kusov leteckej a zabezpečovacej techniky a pripravili záložnú letiskovú plochu na letové aktivity, ktoré nasledovali bezprostredne po presune vrtuľníkov UH-60 Blackhawk.

Previerkové cvičenie Alertex 2023 je dlhodobo plánovaná komplexná previerka celých OS v plnení úloh eskalujúcich hrozieb v nestabilnom bezpečnostnom prostredí. Cieľom je simulovanými úlohami a incidentmi preveriť operačnú pripravenosť na splnenie zákonom stanovených úloh. "Zároveň chceme uistiť verejnosť, že všetky plnené úlohy nie sú reakciou na akékoľvek reálne dianie na Ukrajine. Aj z tohto dôvodu opätovne žiadame verejnosť, aby nepodliehala dezinformáciám a nepomáhala ich šíreniu. V prípade akýchkoľvek otázok k činnosti OS hľadajte odpovede na oficiálnych miestach, prípadne ich adresujte priamo vojakom," uviedol Zemanovič.