Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Vojenské múzeum chce tento rok znova sprístupniť opravené exponáty

Ilustračné foto Foto: TASR - Milan Kapusta

Jedným je napríklad lietadlo Avia B 33 z obce Nižný Komárnik či exponáty z pamätníka na Dukle.

Svidník 10. mája (TASR) – Vojenské historické múzeum Múzejné oddelenie Svidník má vo svojej hlavnej expozícii priamo v meste Svidník najmä exponáty viažuce sa na obdobie Karpatsko-duklianskych bojov, ktoré prebiehali na sklonku roku 1944 a 1945 na území Poľska i severovýchodného Slovenska. Návštevníci tam môžu vidieť rovnošaty, uniformy či blúzy 1. československého armádneho zboru, ale napríklad aj sovietsky mínomet, protitankovú pušku, ťažký guľomet. Medzi najvzácnejšie exponáty patria osobné veci Ludvíka Svobodu, ktoré múzeu venovala jeho dcéra. Medzi významné vystavované predmety patria aj tie, ktoré sú priamo v budove múzea, ale i na viacerých miestach v exteriéri severovýchodu Slovenska. Jedným je napríklad lietadlo Avia B 33 z obce Nižný Komárnik či exponáty z pamätníka na Dukle.

„Muzeálny exponát lietadlo AVIA B33 bolo až do roku 2012 inštalované v katastri obce Nižný Komárnik, no zhromažďovali sa sťažnosti zo strany návštevníkov, ktoré poukazovali na jeho zlý technický stav. Treba povedať, že nebolo umiestnené pod strechou, preto sa múzeum rozhodlo urobiť kompletnú opravu,“ uviedol riaditeľ múzea vo Svidníku Jozef Rodák.

Stará sa o to partia nadšencov z vojenských opravovní v Prešove, kde lietadlo previezli práve v roku 2012. Už toto leto by ho však múzeum chcelo znova vystaviť. Zmení sa však miesto, kde ho bude možné vidieť. Podľa Rodáka by mohlo byť umiestnené vo vyhliadkovej veži na Dukle.

Zmeny by mali nastať i na samotnom pamätníku blízko slovensko-poľských hraníc. V minulom roku odstránili sochu s názvom Žalujem, znázorňujúcu matku spod Dukly, ktorá si opiera hlavu o rameno sovietskeho vojaka a žaluje sa za obete a tragédie spôsobené vojnou. Nahradili ju maketou československého vojaka, ktorý na pamätníku stál ešte od roku 1949 do roku 1951 a v tomto roku by tam chceli umiestniť už jej trvácnejšiu podobu. Momentálne sa stále pracuje na jej novom vyhotovení.