Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Prešovský kraj

Oslobodeniu obcí v okrese Vranov nad Topľou predchádzali tuhé boje

Ilustračné foto. Foto: Maroš Piňko/TASR

S oslobodzovaním prvých obcí okresu sa začalo už v novembri 1944 na základe predošlej spolupráce partizánov zo skupiny Čapajev a prenikajúcich sovietskych jednotiek


Vranov nad Topľou 8. mája (TASR) - Oslobodeniu obcí Vranovského okresu spod nemeckej okupácie predchádzali pred 70 rokmi aj v tejto oblasti tuhé a urputné boje. Znepriatelené strany do nich nasadili ťažkú bojovú techniku zastúpenú napríklad mínometmi, raketometmi, samohybnými delami, ale i tankami.

S oslobodzovaním prvých obcí okresu sa začalo už v novembri 1944 na základe predošlej spolupráce partizánov zo skupiny Čapajev a prenikajúcich sovietskych jednotiek. "Nemci mali v tom čase pripravenú pomerne hutnú obranu na rieke Ondava, ktorá bola značne rozvodnená. Pomocou pramíc a narýchlo zhotovených plavidiel sa však vojakom Červenej armády podarilo v okolí obce Kladzany rieku prekročiť a zahnať nepriateľa o 12 až 16 kilometrov, pričom do 6. decembra následne prenikli k výšinám a lesom západne od Sačurova, Sečovskej Polianky a Bačkova," približuje vojnové udalosti v okolí Vranova historik Peter Šafranko.

Ako ďalej uvádza, prieskum sovietskeho 107. streleckého zboru generála D. V. Gordejeva zakrátko potvrdil, že pred ním stojí nepriateľ s precízne vybudovanou obranou tentoraz s opornými bodmi v Lomnici, Kamennej Porube, Cabove a Davidove. "Z domov v týchto obciach sa stali palebné ohniská, cesty a rozličné prístupy k nim boli zamínované. Miesta v rukách nepriateľa boli vybavené automatickými zbraňami, mínometmi a protitankovými delami," ozrejmuje Šafranko.

Rozhodujúce bitky na seba nenechali dlho čakať. V polovici decembra 1944 vojaci 167. streleckej divízie prenikli na východný okraj obce Davidov a zo západnej strany útočil 615. strelecký pluk. "Sovietski vojaci využili svoju útočnú iniciatívu a do večera 16. decembra prenikli do Cabova. Nemci kládli tuhý odpor, pretože boli za ústup z pozícií trestaní svojím velením zastrelením. Podnikali protiútoky najčastejšie za pomoci samochodných diel a tankov," poznamenáva historik.

Tieto boje na sklonku 2. svetovej vojny, pri ktorých asistovali tanky a delá, boli v rámci Vranovského okresu najtvrdšie a vyžiadali si veľa životov. Len v Davidove a okolí padlo vyše 90 sovietskych vojakov, ktorých neskôr pochovali na michalovskom cintoríne. V obci ďalej zhorelo do tla 112 domov a 41 obydlí zostalo poškodených. "Davidov a Cabov boli poslednými oslobodenými obcami vo Vranovskom okrese v roku 1944. Ďalšie obce čakali na slobodu ešte vyše mesiaca," pripomína Šafranko.