Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Prešovský kraj

Vo Vranove nad Topľou pomáha s kosením takzvaný pavúk

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Výhodou zariadenia je i schopnosť skosiť a zmulčovať náletové dreviny až do hrúbky dvoch centimetrov.

Vranov nad Topľou 5. júna (TASR) - Zaostávanie v kosbe verejnej zelene spôsobené daždivým počasím pomáha v meste Vranov nad Topľou dohnať nový technický prírastok oddelenia verejnoprospešných služieb mestského úradu (MsÚ). Aj keď nová mulčovacia kosačka spider (pavúk, pozn. TASR) dokáže nahradiť prácu šiestich koscov s krovinorezmi, samospráva prepúšťanie pracovníkov oddelenia nepripúšťa.

"Mesto Vranov má mnoho svahovitých porastov. Od spidera si sľubujeme to, že práve v týchto svahovitých porastoch bude veľmi rýchlo pokosené," priblížil hlavný dôvod kúpy novej techniky primátor mesta Ján Ragan. Ako vysvetlil, svahová dostupnosť mulčovacej kosačky je až 55 stupňov, v prípade mokrého počasia vie svoju úlohu plniť priviazaná na lane. Výhodou zariadenia je i schopnosť skosiť a zmulčovať náletové dreviny až do hrúbky dvoch centimetrov. Podľa slov vedúceho oddelenia verejnoprospešných služieb Jána Fedorňáka sa spider ovláda na diaľku, ovládanie je veľmi intuitívne. Aby mohla byť nová pomôcka kedykoľvek využívaná, na jej obsluhu vyškolili troch zamestnancov.



Pomalšia realizácia kosenia oproti iným rokom je podľa Raganových slov spôsobená jednak daždivým počasím v máji a tiež tým, že úrad práce pozastavil projekty na krátkodobé zamestnávanie nezamestnaných. Na kosenie mestských cintorínov si preto mesto tento rok najalo externú firmu, do budúcna samospráva zvažuje i rozšírenie radov svojich zamestnancov. "Zvažujeme, že možno prijmeme nejakých pracovníkov, jednak pre kosenie, ale budeme ich vedieť využiť i na ďalšie práce," uzavrel.