Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

VRANOV NAD TOPĽOU: V knižnici otvorili náučný chodník o Ľ. Štúrovi

Ľudovít Štúr Foto: TASR/fotoreprodukcia

Štúrovská tematika dominuje počas tohto roka viacerým podujatiam v knižnici.


Vranov nad Topľou 25. októbra (TASR) – Vo vranovskej knižnici pri príležitosti Roka Ľudovíta Štúra otvorili „náučný chodník“ venovaný tejto osobnosti. Štúrovská tematika dominuje počas tohto roka viacerým podujatiam v knižnici.

Náučný chodník Po stopách Ľudovíta Štúra sprístupnili verejnosti v uplynulých dňoch. Priebežne ho navštevujú školáci z Vranova i okolia. O živote, diele a prínose Štúra sa verejnosť dozvedá z informačných panelov, na ktorých nájde okrem textov aj mnohé fotografie.

Na pôde Hornozemplínskej knižnice (HZK) je Štúr dominantnou témou už od jari tohto roka. Ako prvá sa jej venovala súťaž v prezentácii žiakov stredných škôl a druhého stupňa základných škôl. Štúr bol zároveň témou vedomostného kvízu, ktorý pripravila knižnica v spolupráci s okresným týždenníkom. Pozostával z 26 otázok pre verejnosť. Noviny ich uverejňovali priebežne počas niekoľkých týždňov.

O kodifikátorovi spisovného slovenského jazyka budú hovoriť v knižnici aj v novembri. V utorok (10.11.) tam zorganizujú vzdelávacie podujatie pre školákov i seniorov. V jeho závere ocenia víťazov zmieneného vedomostného kvízu.

Ďalší vedomostný kvíz ponúkne podujatie Štúr známy – neznámy. Uskutoční sa vo štvrtok 12. novembra. Knižnica naň pozýva aj tých, ktorí si myslia, že o veľkej osobnosti našich dejín už vedia všetko.

„Rok Ľudovíta Štúra je v našej Hornozemplínskej knižnici ozaj celoročnou aktivitou. Pripravili sme program pre všetky vekové kategórie našich čitateľov,“ uviedla pre TASR riaditeľka HZK Emília Antolíková.