Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Vranov nad Topľou zlepšil hospodárenie, plánuje nové projekty

Ilustračné foto. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Radnica chce tiež realizovať protipovodňovú ochranu a rozvíjať cezhraničnú spoluprácu.

Vranov nad Topľou 20. júla (TASR) - Finančná kondícia mesta Vranov nad Topľou sa zlepšuje. Porovnávajúc uplynulé roky tak zhodnotila situáciu miestna radnica. Pre mesto plánuje nové investície.

Radnica hospodárila vlani s rozpočtom 18.221.211 eur. Celkové príjmy mesta medziročne narástli o 400.00 eur. "V roku 2014 v porovnaní s rokom 2013 dlhodobý hmotný majetok vzrástol o hodnotu takmer 132.000 eur. Pohľadávky mesta sa zvýšili o 24.700 eur, záväzky bez započítania rezerv sa znížili o 773.500 eur," vyčíslila hovorkyňa radnice Eva Fedorňáková.

"Úverová angažovanosť mesta, bez úverov zo Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) na výstavbu nájomných bytov a bez Komunál Eurofondy úveru (KEÚ), predstavuje 29,17 % zo skutočných bežných príjmov predchádzajúceho roka. Takže aj napriek prijatiu nového úveru na obstaranie ľadovej plochy sa oproti roku 2013 znížila," doplnila hovorkyňa.

Pre porovnanie, k 31. decembru 2011 predstavovala úverová angažovanosť mesta, bez úverov zo ŠFRB a KEÚ, 38,63 % zo skutočných bežných príjmov roka 2010. Radnica si v dôsledku priaznivejšieho hospodárenia vytvorila dobrú východiskovú pozíciu pre budúce investície, tvrdí Fedorňáková.

Samospráva sa v tejto súvislosti spolieha hlavne na pomoc z eurofondov. K jej najbližším prioritám patria dokončenie rekonštrukcie centra mesta, verejného osvetlenia, modernizácia a zvýšenie kapacít materských škôl a revitalizácia objektu Základnej školy Bernolákovej.

Z ďalších projektov spomenula hovorkyňa stavebné úpravy Obradnej siene, zníženie energetickej náročnosti budovy mestského úradu a Centra voľného času. Radnica chce ďalej realizovať protipovodňovú ochranu, rozvíjať cezhraničnú spoluprácu, pokračovať v projektoch sociálna práca, rómske občianske hliadky a budovať vo Vranove nové cyklotrasy.