Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Prešovský kraj

Vranovská radnica chce eurofondy aj pre 3. etapu revitalizácie centra

Ilustračné foto Foto: TERAZ.sk/Andrej Galica

Hornozemplínske mesto začalo zásadne meniť svoju tvár v roku 2009, keď sa v jeho centre začala 1. etapa rekonštrukcie.

Vranov nad Topľou 17. mája (TASR) – Vranovská samospráva sa bude opätovne uchádzať o prostriedky z fondov Európskej únie (EÚ), aby s ich pomocou zavŕšila modernizáciu centrálnej zóny mesta.

"V roku 2015 sú v rozpočte mesta naplánované finančné prostriedky na aktualizáciu projektovej dokumentácie pre 3. etapu úpravy centra mesta. V nasledujúcom roku, po vyhlásení príslušnej výzvy, chceme vyčleniť peniaze na spolufinancovanie tohto projektu," informoval TASR vranovský primátor Ján Ragan.

Hornozemplínske mesto začalo zásadne meniť svoju tvár v roku 2009, keď sa v jeho centre začala 1. etapa rekonštrukcie. Týkala sa územia od tamojšej baziliky Minor až po okružnú križovatku pri bývalom hoteli Rozkvet. Stavebný projekt v hodnote 830.000 eur vtedy financovalo mesto z vlastných prostriedkov.

Na 2. etapu rekonštrukcie už radnica získala približne 1,5 milióna eur z fondov EÚ. V realizačnom úseku s názvom Stred postavili za tieto peniaze cyklotrasu a nové spevnené plochy, nainštalovali moderné verejné osvetlenie, zrevitalizovali zeleň, prekryli tunajší potok, vybudovali novú okružnú križovatku pri OD Jednota a vykonali ďalšie stavebné úpravy.

V centre mesta pribudla počas 2. etapy jeho rekonštrukcie aj nová fontána z leštenej zelenej žuly a zrealizovali tu zároveň ďalšiu modernizáciu osvetlenia a inžinierskych sietí. V tomto prípade však išlo o investíciu z vlastných prostriedkov mesta v celkovej výške 800.000 eur. Do vranovského centra sa opätovne vrátili stavbári v minulom roku, keď tu dala radnica zrenovovať fasády obchodov bytového domu číslo 969 na Námestí slobody.

Na stavebné projekty v réžii mesta nadviazali počas oboch etáp aj vranovskí podnikatelia, ktorí zafinancovali renováciu svojich prevádzok a nebytových priestorov. Išlo konkrétne o modernizáciu Obchodného centra (OC) Komunál, OC Alfa, objektu Administratívno-obchodného centra AOC a exteriéru obchodných prevádzok bytového domu číslo 999 na Námestí slobody.

Mesto chce v prípade získania ďalšej eurodotácie zrenovovať centrum od OD Jednota po križovatku v blízkosti Strednej odbornej školy A. Dubčeka. "V pláne máme úpravu komunikácií a spevnených plôch, výstavbu ďalšej časti cyklistického chodníka, revitalizáciu zelene, parku, osvetlenia a napokon aj verejných toaliet," priblížil primátor.

Centrálna zóna by však mala prísť v tejto etape rekonštrukcie o parkovacie miesta, a to konkrétne pred prevádzkami na Námestí slobody. "Budú zrušené a nahradené novými parkovacími miesta pri Dome potravín. V centre pribudne v tejto súvislosti nová zeleň, čiže oddychová zóna pre občanov, čím aspoň takto čiastočne vytlačíme dopravu z centra mesta," ozrejmil Ragan.