Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Prešovský kraj

Vranovské mestské zastupiteľstvo zamietlo investíciu Plasma Energy

Základný kameň priemyselného parku Ferovo vo Vranove nad Topľou Foto: TASR/Milan Kapusta

Vranovské mestské zastupiteľstvo (MsZ)pritom vlani schválilo podmienky prenájmu časti parku uvedenej spoločnosti.

Vranov nad Topľou 12. júna (TASR) - Vranovský priemyselný park Ferovo zostáva naďalej bez investora. Podnikateľský zámer spoločnosti Plasma Energy poslanci mesta definitívne zmietli zo stola.

Vranovské mestské zastupiteľstvo (MsZ) vlani schválilo podmienky prenájmu časti parku uvedenej spoločnosti. Plánovala tu postaviť prevádzku spracujúcu elektroodpad, napríklad z nepotrebných počítačov, telefónov, prípadne motorových vozidiel. "Máme záujem hlavne o kovy, akými sú meď či cín. V prípade automobilov chceme spracovávať iba ich káblové zväzky," informoval pred časom TASR zástupca investora Milan Hnáta.

Plánovaná investícia však narazila v uplynulých mesiacoch na odpor časti poslancov mesta i viacerých Vranovčanov. Obávali sa nebezpečnej spaľovne a negatívnych vplyvov na životné prostredie. Proti zámeru firmy dokonca odštartovala v meste petícia. Vyvrcholením bolo zrušenie uznesení, ktoré umožňovali spoluprácu s investorom na štvrtkovom (11.6.) MsZ.

"Poslanci pred rokom súhlasili s tým, aby tu prišla takáto výroba. Dnes rozhodli o zrušení príslušných uznesení. Budeme rokovať s firmou o ukončení zmluvy," uviedol vranovský primátor Ján Ragan (nezávislý). Obáva sa pritom nepriaznivých dosahov na mestskú pokladnicu. "Je možné, že spoločnosť bude vyvodzovať aj nejaké právne dôsledky, hrozia finančné plnenia vo vzťahu k tejto firme. Uvidíme, ako to celé dopadne," podotkol vranovský primátor.

Banskobystrická spoločnosť od počiatku deklarovala, že jej prevádzka nezaťaží životné prostredie regiónu. Proces spracovávania odpadov bol projektovaný tak, aby prebiehal v dusíkovej atmosfére bez prítomnosti kyslíka. "Preto tu neprichádza k horeniu, a preto sa v žiadnom prípade nedá hovoriť o spaľovaní alebo dokonca o spaľovni. Táto technológia je odporúčaná usmerneniami Európskej komisie ako vhodná na zhodnocovanie odpadov," vysvetlil Hnáta.

Firma dokonca sľubovala v prípade realizácie projektu on-line monitoring emisií, ktoré bude produkovať výroba. Ani to však poslancov mesta nepresvedčilo. Terčom ich kritiky bol aj relatívne malý počet zamestnancov, s ktorými investícia rátala. "Ozaj nám to pre tých 12 pracovných miest nestojí za to," konštatoval poslanec MsZ Jozef Baran (Smer-SD). "Ak sa takto rozhodli poslanci, ak občania takto negatívne vnímajú tento zámer, jednoducho od zámeru ustúpime, nebude sa realizovať. Náš park však zostáva naďalej prázdny," zhodnotil Ragan.