Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

Výrubom stromov ohrozili chráneného orla krikľavého

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Páchateľ uskutočnil v marci výrub drevnej hmoty v katastrálnom území obce Nižná Oľka v okrese Medzilaborce aj napriek upozorneniu, že v lokalite sa nachádza strom s hniezdom chráneného orla.

Nižná Oľka 6. septembra (TASR) - Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Humennom začal trestné stíhanie pre prečin porušovania ochrany rastlín a živočíchov. Páchateľ uskutočnil v marci výrub drevnej hmoty v katastrálnom území obce Nižná Oľka v okrese Medzilaborce aj napriek upozorneniu, že v lokalite sa nachádza strom s hniezdom chráneného orla krikľavého. Informovala o tom prešovská krajská policajná hovorkyňa Jana Ligdayová.

Podľa jej slov došlo k výrubu stromov v lokalite s miestnym názvom Hora aj napriek tomu, že páchateľ bol odborom starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu Medzilaborce upozornený, že sa tu nachádza strom s hniezdom chráneného druhu živočícha, orla krikľavého (Aquila pomarina). "Ťažbou drevnej hmoty došlo k poškodeniu miesta rozmnožovania a odpočinku chráneného druhu živočícha v jeho prirodzenom prostredí," uviedla Ligdayová.

Zákon pri tomto trestnom čine stanovuje pre páchateľa trest odňatia slobody až na dva roky.