Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Vysoké Tatry nesúhlasia s umiestnením dočasných rakúskych azylantov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Vysoké Tatry sú destináciou cestovného ruchu a práve v týchto nepokojných časoch si ich mnohí domáci i zahraniční návštevníci vyberajú práve pre to, že tu nachádzajú pokoj a cítia sa bezpečne.

Vysoké Tatry 4. augusta (TASR) - Mesto Vysoké Tatry nesúhlasí s vyjadrením podpredsedu strany Sloboda a Solidarita (SaS) a bývalého ministra obrany Ľubomíra Galka, že jednou z možností na umiestnenie dočasných rakúskych azylantov, by mohli byť nevyužité objekty bývalých Vojenských klimatických kúpeľov v Tatranských Matliaroch. "V prvom rade nie je to mimo zastavaného územia, ako uvádza a už vôbec tento priestor nie je oplotený," zdôvodnil primátor Vysokých Tatier Ján Mokoš.

Navyše podľa neho Vysoké Tatry sú destináciou cestovného ruchu a práve v týchto nepokojných časoch si ich mnohí domáci i zahraniční návštevníci vyberajú práve pre to, že tu nachádzajú pokoj a cítia sa bezpečne. "Vyjadrenie pána Galka považujeme za urýchlené a nekoncepčné. Sám hovorí, že utečenci neprišli na Slovensko za rekreáciou, takže nerozumieme dôvodu, prečo by ich štát mal posielať tam, kam ľudia chodia za oddychom," uzatvoril Mokoš.

Opozičná strana SaS sa domnieva, že dočasní rakúski azylanti by nemali byť umiestnení v Gabčíkove, ktorého obyvatelia s tým nesúhlasia. Jej predstavitelia v pondelok (3.8.) navrhli, aby vláda prijala kompromisné riešenie a dočasne ich umiestnila vo vojenských zaradeniach, kde by ich strážila armáda. Galko menoval tri takéto zariadenia. Prvým vhodným je podľa neho vojenský výcvikový priestor Lešť, kde v minulosti žili v barakoch ruskí vojaci. Ako druhé uviedol vojenské zariadenie v Tatranských Matliaroch, kde by takisto mohli byť dočasní rakúski azylanti v oplotenom areáli mimo zastavaného územia obce. Najpripravenejším je podľa Galka rekreačné vojenské zariadenie na Smrekovci s kapacitou 99 postelí v 76 izbách.