Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Viaceré turistické chodníky vo V. Tatrách zaliala voda,sú nepriechodné

Sedielko 2374,6 mnm je najvyššie položeným sedlom vo Vysokých Tatrách, ktorým vedie značkovaný turistický chodník prekonávajúci hlavný hrebeň Vysokých Tatier. Umožňuje prechod z Javorovej doliny do Malej Studenej doliny. Na snímke sú turisti vystupujúci do Sedielka, uprostred v pozadí je múr Javorových štítov nad Javorovou dolinou. Celkom vzadu v pozadí je v ľavej časti Gerlachovský štít, v pravej časti Vysoká a Rysy. Foto: TASR/Milan Kapusta

Nepriechodný je v tejto chvíli napríklad turistický chodník, ktorý vedie z Vyšných Hágov k Batizovskému plesu.

Vysoké Tatry 23. júna (TASR) – Viaceré turistické chodníky v Tatranskom národnom parku (TANAP) zaliala voda a momentálne sú úplne nepriechodné, prípadne cez ne turisti prejdú len s ťažkosťami. TASR o tom informovala hovorkyňa Štátnych lesov TANAP-u Martina Petránová s tým, že intenzívne zrážky, ktoré zasiahli Slovensko v uplynulých dňoch, spôsobili problémy aj na značkovaných turistických chodníkoch.

„Nepriechodný je v tejto chvíli napríklad turistický chodník, ktorý vedie z Vyšných Hágov k Batizovskému plesu. Žlto značenú trasu zmenili intenzívne lejaky doslova na horskú riavu. Voda zaplavila tiež úsek červeno značenej Tatranskej magistrály v okolí Batizovského plesa,“ priblížila Petránová. ' Pracovníci Strediska terénnych služieb Štátnych lesov TANAP-u, ako aj zamestnanci jednotlivých ochranných obvodov podľa nej turistické trasy postupne prechádzajú a mapujú škody, ktoré výdatné dažde spôsobili. Je pravdepodobné, že dočasne budú nepriechodné, respektíve ťažšie priechodné i ďalšie úseky turistických chodníkov.

Hoci nie je nič výnimočné, že v čase intenzívnych lejakov niektoré turistické chodníky zaplaví voda, návštevníkov Tatranského národného parku prosíme, aby mysleli na svoju bezpečnosť, zbytočne neriskovali a radšej si naplánovali túru v priaznivejšom počasí,“ zdôraznila hovorkyňa.

Turistov zároveň upozornila aj na uzáveru zeleno značeného turistického chodníka, ktorý vedie Javorovou dolinou do/zo sedla Sedielko. Dôvodom sú suché stromy, ktoré by mohli ohroziť životy turistov.