Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Prešovský kraj

Výstava Domov v Prešove približuje slovenskú ľudovú tradíciu a zvyky

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Návštevníci môžu obdivovať obrazy insitných maliarov zo srbskej Kovačice a Padiny. Pozrieť si ju môžu do 23. júla.

Prešov 29. júna (TASR) – Výstava insitného umenia s názvom Domov v prešovskej mestskej galérii Caraffka predstavuje diela zobrazujúce slovenskú ľudovú tradíciu či ľudové zvyky. Návštevníci môžu obdivovať obrazy insitných maliarov zo srbskej Kovačice a Padiny. Pozrieť si ju môžu do 23. júla.

Ide o diela Vladimíra Galasa, Márie Raspírovej a Juraja Lavroša. Okrem nich ponúka galéria návštevníkom aj unikátne diela zakladateľov kovačického insitného umenia Zuzany Chalupovej a Martina Jonáša.

"Tradícia insitného maliarstva Slovákov vo Vojvodine sústredených najmä v okolí obce Kovačica má svoju dlhú históriu, ktorá siaha až do konca 30. rokov minulého storočia. Prví maliari začali kopírovať najmä exotické námety pohľadníc a fotografií. Neskôr si začali všímať život okolo seba a zamerali sa výhradne na motívy každodenného života, roľnícky život či ľudové zvyky," uviedla vedúca kultúrnej organizácie Parku kultúry a oddychu (PKO) Prešov Galérie Caraffka Janette Langová.

Najbohatšiu zbierku insitných maliarov vlastní podľa jeho slov Galéria insitného umenia v Kovačici. Tento fenomén je charakteristický najmä pre 20. storočie. Kovačica sa tak zaradila medzi najväčšie strediská 'insity' v rámci Európy. Tvorba je podmienená dedinským prostredím a slovenskou ľudovou tradíciou.