Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Výstavba 11 poldrov v Levočských vrchoch by mala skončiť v septembri

Na snímke výstavba hrádze poldra v bývalom vojenskom výcvikovom priestore Záľubica neďaleko obce Ľubica 6. augusta 2015. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Všetkých 11 poldrov je už rozostavaných, pričom najprv bolo potrebné zabetónovať základové dosky.

Ľubica 6. augusta (TASR) – Výstavba 11 protipovodňových poldrov v Levočských vrchoch je v plnom prúde. „Projekt je rozdelený na dve časti, prvá etapa je ukončená na 80 percent, to je päť poldrov a biotechnické opatrenia, teda prehrádzky, a druhá etapa je rozpracovaná asi na 40 percent,“ priblížil pre TASR generálny riaditeľ Vojenských lesov a majetkov SR Ján Jurica.

Termín ukončenia prác je 15. septembra, momentálne sa podľa neho robí všetko preto, aby sa výstavba dovtedy ukončila. Všetkých 11 poldrov je už rozostavaných, pričom najprv bolo potrebné zabetónovať základové dosky. „Teraz sa robia takzvané gabiony, čiže plnia sa drôtené koše kameňmi, tie budú stáť na základovej doske a chrániť to najhlavnejšie teleso hrádze, kde bude najväčší tlak vody. Druhá časť prác súvisí s vybudovaním zemnej hrádze, ktorá sa napojí na gabion a bude taktiež zadržiavať vodu,“ objasnil Jurica. Pracuje sa podľa neho vo výnimočnom režime aj cez víkendy, aby sa všetky práce stihli zrealizovať. Výstavba poldrov je pomerne komplikovaná a zložitá, zatiaľ však prebieha všetko bez väčších problémov.



„Tých poldrov je preto 11, pretože doliny v celom bývalom Vojenskom obvode Javorina sú dlhé a hlboké a chceme ochrániť nielen určitú časť, napríklad oblasť Kežmarku alebo Starej Ľubovne, ale tento projekt je postavený tak, aby sme ochránili čo najviac ľudí žijúcich v celom regióne Levočských vrchov. Je to určite v tomto regióne výnimočný projekt,“ upozornil Jurica. Náklady na výstavbu 11 poldrov a biotechnických zariadení, čiže hrádzok, sa vyšplhajú na približne päť miliónov eur. S prácami sa začalo v polovici mája.

Poldre by mohli byť v budúcnosti využité aj na rekreáciu, prípadne rybolov, keďže minimálny stav vody tam vždy bude. Jedna tzv. suchá nádrž vyrastie na Ľubickom potoku, ďalšia na Ruskinovskom potoku, celkovo tri poldre budú v katastri obce Ihľany, dva v Lomničke, rovnako ako aj v katastri Kolačkova, a po jednom poldri bude na Tichom potoku a v katastri obce Jakubany. „Celkovo tie naše poldre by mali zachytiť okolo 500.000 kubíkov vody,“ zdôraznil Jurica s tým, že ide o systémové riešenie, ktoré by malo zabrániť povodniam, aké boli v regióne v roku 2010.

Štyri poldre nad obcami Ľubica a Tvarožná, ktoré plánuje zrealizovať Slovenský vodohospodársky podnik, sa ešte stavať nezačali. Dôvodom sú nevysporiadané pozemky. Najväčší z nich by mal pritom zadržať až 4,3 milióna kubíkov vody.