Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Prešovský kraj

Výstup na vežu Baziliky sv. Jakuba láka najmä Slovákov

Na snímke Bazilika svätého Jakuba v Levoči 17. februára 2015. Foto: TASR / Oliver Ondráš

Pôvodná veža i s kostolom bola postavená v 14. storočí. V 19. storočí ju prestavali do neogotického slohu a patrí medzi najstaršie veže svojho druhu na území Slovenska.

Levoča 13. septembra (TASR) – Od júla je možné vystúpiť na vežu Baziliky sv. Jakuba v Levoči a vychutnať si výhľad nielen na mesto, ale aj na širšie okolie. Ako pre TASR uviedla vedúca oddelenia cestovného ruchu a rozvoja mesta z Mestského úradu v Levoči Anna Lazorová, od začiatku jeho prevádzky do pondelka (12.9.) ju navštívilo viac ako 5830 návštevníkov.

"Vežu navštívilo 3838 Slovákov, za nimi nasleduje 890 turistov z Českej republiky a 210 z Poľska. Na vežu vystúpili aj Španieli, Nemci, Maďari, Američania, Francúzi či turisti z iných krajín sveta," informovala Lazorová. Na vrchol veže musia turisti vyjsť 216 schodov.

Veža je k dispozícii sedem dní v týždni, pričom výstupy sú pripravené v 45-minútových intervaloch. S maximálne 20-člennou skupinou chodí na 70-metrovú vežu sprievodca. Návštevníci sa dozvedia stručnú históriu veže i mesta, ale aj to, čo z nej majú možnosť vidieť. "Táto atrakcia ponúka turistom možnosť nazrieť do objektov z vtáčej perspektívy a môžu vidieť aj veci, ktoré priamo z námestia nemôžu vidieť, ide napríklad o výhľad na Vysoké Tatry či pohľad na diaľnicu. Hlavným zámerom pri tvorbe nových produktov je neustále vytvárať a ponúkať turistom ešte nepoznané a neotvorené kultúrne pamiatky, ktoré ukrývajú svoje vzácnosti a zároveň postupne ukázať, že Levoča je centrom histórie na národnej, ale aj svetovej úrovni. Rovnako im chceme predĺžiť pobyt v meste," uzavrela Lazorová.

Pôvodná veža i s kostolom bola postavená v 14. storočí. V 19. storočí ju prestavali do neogotického slohu a patrí medzi najstaršie veže svojho druhu na území Slovenska.