Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Webstránka TANAP prináša príbeh orlice Aničky

Orlica Anička Foto: Teraz.sk/ Archív Spravy TANAP-u

Správa Tatranského národného parku prináša pred príletom orlice Aničky na Slovensko na svojej internetovej stránke jej príbeh.

Vysoké Tatry 14. apríla (TASR) – Správa Tatranského národného parku (TANAP) prináša pred príletom orlice Aničky na Slovensko na svojej internetovej stránke jej príbeh. Autorom je Miroslav Holubec. Podľa riaditeľa Správy TANAP Pavla Majku si ho môžu záujemcovia prečítať v slovenskej a anglickej verzii.

Autor príbeh orlice Aničky pomenoval Rekordér z vtáčej ríše. "Je to prvýkrát, čo sme z Liptova sledovali orla krikľavého na jeho migračnej ceste do juhovýchodnej Afriky v priamom prenose. Začalo sa to 14.8.2013, keď sme odchytili orla krikľavého, aby sme mu dali na chrbát vysielačku," uvádza Miroslav Holubec v príbehu o orlici. Projekt je podľa jeho slov zaujímavý nielen pre odborníkov, ale aj širokú verejnosť. "Pred prvým príletom Aničky z Afriky v roku 2014 sme na hniezdo nainštalovali webkameru a mohli sme tak sledovať jej pohyb nielen cez deň, ale aj v noci," dodal.

Vďaka vysielačke, ktorú má Anička na sebe namontovanú, ochranári z TANAP zistili, že orlica tento rok prezimovala v národných parkoch v Zambii, Zimbabwe a Mozambiku v Afrike. "Spoločne môžeme tri roky sledovať migráciu orla krikľavého. Za pomoci špeciálnej techniky Správa TANAP získala nové údaje a cenné poznatky z etológie slovenských orlov," dodal Holubec. Podľa vysielačky, ktorá poskytuje GPS signál, sa Anička v týchto hodinách nachádza v Etiópii.