Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Prešovský kraj

R.Kaliňák: Za povodne v Kežmarku môže výrub lesov, majitelia sa bránia

Minister vnútra Robert Kaliňák (uprostred), prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Alexander Nejedlý (vľavo) a riaditeľ Krajského riaditeľstva HaZZ v Banskej Bystrici Dušan Sľúka (vpravo) počas brífingu na hasičskej stanici v Banskej Bystrici o aktuálnom postupe záchranných prác v súvislosti s meteorologickou situáciou na Slovensku vo štvrtok 15. mája 2014. Foto: TASR/Dušan Hein

Tí požadujú od ministra vnútra ospravedlnenie.

Kežmarok/Prešov 16. mája (TASR) – Zatiaľ čo za príčinu povodní v Prešove označil minister vnútra Robert Kaliňák stavbu obchvatu mesta a nedodržané protipovodňové opatrenia u stavebníka, v Kežmarku vidí príčinu vo výrube stromov v bývalom vojenskom obvode (VO) Javorina.

„Vyrúbané stromy a po nich zanechané holiny nedokážu zachytiť množstvo vody a do dvoch hodín sa voda, ktorá padá do kopcov, objavuje v mestách a nakoniec aj v pivniciach domov, ktoré sú v okolí samotnej Ľubice, ktorá je prítokom Popradu v Kežmarku,“ povedal dnes v Prešove Kaliňák.

Podľa jeho slov pokiaľ by za výrubom nasledovalo klasické poctivé hospodárenie, ktoré má zabezpečiť postupný rast nových lesov, príroda by dokázala rozložiť odtok vody na čas dlhší ako čas dažďa. To je aj problém bývalého vojenského obvodu v okolí Kežmarku, poznamenal minister. Ak by sa v lesnom hospodárstve niečo urobilo, spolu s protipovodňovými opatreniami by to prinieslo odľahčenie severovýchodu Slovenska od povodní.

Majitelia sa bránia

Reštituenti z bývalého vojenského obvodu Javorina v Kežmarskom okrese sa dôrazne ohradzujú voči vyjadreniam ministra Kaliňáka k povodňovej situácii v oblasti Kežmarku.

„Tieto majetky do dnešného dňa neboli fyzicky majiteľom vydané. To znamená, že majitelia sú len na papieri a nemajú žiaden prístup ani možnosť nakladať so svojím majetkom, nieto ešte ťažiť drevo,“ uviedol predseda družstva Ruskinovce pri Ľubici Karol Galek s tým, že výruby a holoruby tu prebiehali od 50. rokov minulého storočia hospodárením štátu a neskôr Vojenských lesov SR v tejto oblasti. „To znamená predĺžená ruka štátu systematicky toto prostredie ničila viac ako 50 rokov,“ dodáva Galek.

Prvýkrát sa to podľa neho ukázalo pri povodniach v roku 2010, pričom VO Javorina bol zrušený až k 1. 1. 2011. „Takže pôvodní majitelia ťažko mohli tento stav spôsobiť,“ konštatuje Galek a dodáva, že v súčasnosti štát poškodzuje ľudí žijúcich v okolí Kežmarku tým, že nerobí žiadne protipovodňové opatrenia ani zodpovedné lesné hospodárstvo. „Práve naopak holorubmi tento stav spôsobil. Od ministra Kaliňáka žiadame ospravedlnenie a taktiež vyjadrujeme obrovskú ľútosť nad našimi krajanmi, ktorí sa ocitli v ťažkej situácii,“ uzavrel Galek.

Na snímke žena odpratáva bahno po povodni spred domu na ulici Ľubická cesta v Kežmarku 16. mája 2014.
Foto: TASR/ Oliver Ondráš


Na snímke pohľad na nánosy dreva pod mostom cez rozvodnený Ľubický potok v Kežmarku 16. mája 2014.
Foto: TASR/AP


Na snímke pohľad na rozvodnený Ľubický potok na ulici Ľubická cesta v Kežmarku 16. mája 2014.
Foto: TASR/ Oliver Ondráš


Na snímke zaplavené motorové vozidlo v jednom z dvorov na ulici Ľubická cesta v Kežmarku 16. mája 2014.
Foto: TASR/ Oliver Ondráš