Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Prešovský kraj

Jarná migrácia žiab uzavrela jednu z ciest pri Vinianskom jazere

Vinianske jazero je lokalitou s najväčším výskytom migrujúcich žiab v okrese Michalovce. Foto: TASR

Uzávierka komunikácie potrvá ešte približne týždeň, až do úplného skončenia jarného tiahnutia žiab.

Vinné 28. marca (TASR) - Motoristi prichádzajúci v týchto dňoch k Vinianskemu jazeru musia rátať s dočasným dopravným obmedzením, ktoré sa vzťahuje na jednu z miestnych komunikácií. Zaviedla ho do praxe samospráva obce Vinné pre tradičnú jarnú migráciu žiab.

Cesta v spodnej časti jazera je podľa slov starostu Vinného Jozefa Kráľa uzavretá už niekoľko dní. Motoristov na to upozorňuje príslušný oznam a závora. Uzávierka komunikácie potrvá ešte približne týždeň, až do úplného skončenia jarného tiahnutia žiab.

Motoristi by spomínané dopravné obmedzenie ignorovať nemali. V opačnom prípade im hrozia pokuty. "Požiadali sme štátnu políciu, aby predmetnú lokalitu monitorovala v týchto dňoch častejšie," poznamenal starosta Kráľ.

Zuzana Argalášová, zoologička Správy Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat, apeluje na disciplinovanosť motoristov. "Vinianske jazero je lokalitou s najväčším výskytom migrujúcich žiab v okrese Michalovce. Evidujeme tu migráciu ropuchy bradavičnatej, ako aj rosničky zelenej a skokana hnedého," vysvetlila zoologička.

Galéria: Migrácia žiab pri Vinianskom jazere





Zákonom chránené obojživelníky opúšťajú s príchodom jari svoje zimoviská situované v lesnom poraste a presúvajú sa k neďalekým vodným plochám. Po párení tu neskôr prichádza na svet ich potomstvo. Populácia žiab pri Vinianskom jazere sa však podľa Argalášovej slov každoročne znižuje. Na mnohých pôvodných migračných trasách totiž pribudli nové oplotenia a rekreačné zariadenia.

V blízkosti jazera sa vzhľadom na dočasné dopravné obmedzenie v tomto roku neuskutočnilo jarné prenášanie žiab. Ochranári ho však už tradične zrealizovali pri Brestovských rybníkoch neďaleko Humenného. "Ropuchy bradavičnaté tu prenášame už vyše 10 rokov. Ide o opatrenie v blízkosti cesty, ktorá vedie do miestnej chatovej oblasti," povedala pre TASR Anna Macková z CHKO Východné Karpaty.

Na rozdiel od Vinianskeho jazera je už jarná migrácia žiab v okolí Brestovských rybníkov ukončená. Prenášanie obojživelníkov spod fóliových zábran realizovali ochranári v spolupráci so žiakmi humenských základných škôl. "Na trase približne jedného kilometra sme vyzbierali počas troch dní vyše 7100 žiab," zbilancovala Macková.