Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Projekt Záchrana 2014 preverí posádky záchrannej zdravotnej služby

Na snímke záchranári oživujú figurínu počas pretekov Záchrana 2014 vo Vysokých Tatrách Foto: TASR/Oliver Ondráš
Na snímke záchranári oživujú figurínu počas pretekov Záchrana 2014 vo Vysokých Tatrách Foto: TASR/Oliver Ondráš

V rámci podujatia sú pripravené aj ukážky poskytnutia prvej pomoci pre verejnosť, ktoré zrealizuje Operačné stredisko ZZS v Tatranskej Lomnici.

Vysoké Tatry 3. októbra (TASR) - Vo Vysokých Tatrách dnes odštartovala súťažná časť podujatia s názvom Záchrana 2014, súčasťou ktorého je 23. ročník celoslovenskej súťaže posádok záchranných zdravotných služieb s medzinárodnou účasťou a II. ročník Národnej súťaže operátorov Záchrannej zdravotnej služby (ZZS) - Srdce na linke.

Podujatie pod záštitou ministra vnútra Roberta Kaliňáka a ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej zorganizovali Horská záchranná služba (HZS) a Občianske združenie Spolok profesionálnych členov THS v spolupráci s Operačným strediskom Záchrannej zdravotnej služby SR, Slovenskou spoločnosťou urgentnej medicíny a medicíny katastrof, Asociáciou záchrannej zdravotnej služby a Podtatranským osvetovým strediskom v Poprade.

Riaditeľ HZS Jozef Janiga pre TASR uviedol, že obsahom Záchrany 2014 sú súťažné disciplíny, ktoré preveria teoretické znalosti a praktické zručnosti záchranárov prostredníctvom simulovaných zásahov. Ich podmienky sú pri tom sťažené napríklad pre nedostatok informácií, prácu v náročnom teréne, v tme alebo v časovej tiesni. V tejto súvislosti sú jednotlivé zápolenia rozdelené do denných a nočných etáp.

Galéria z práce záchrannárov






Do tohto ročníka súťažného podujatia sa zapojilo 18 posádok v kategórii Rýchla zdravotnícka pomoc, osem posádok v kategórii Rýchla lekárska pomoc a 32 operátorov Záchrannej zdravotnej služby.

V rámci podujatia sú pripravené aj ukážky poskytnutia prvej pomoci pre verejnosť, ktoré zrealizuje Operačné stredisko ZZS v Tatranskej Lomnici. Návštevníci si tak budú môcť vyskúšať aj svoje zručnosti pri resuscitácii človeka. Záchrana 2014 vyvrcholí v sobotu (4.10.) slávnostným galavečerom a vyhlásením výsledkov v Tatranskej Lomnici.