Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

Zamagurské folklórne slávnosti sa uskutočnia, avšak len online

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Súčasťou Zamagurských folklórnych slávností je aj sprievodný program.

Bratislava/Červený Kláštor 10. júna (TASR) - Zamagurské folklórne slávnosti, ktoré sa konajú každoročne v Zamagurí, sa tento rok uskutočnia v termíne od 18. do 20. júna. Avšak budú len v online priestore. Informuje o tom na svojom webe Podtatranské osvetové stredisko, ktoré je hlavným organizátorom podujatia.

V piatok 18. júna je vo večerných hodinách naplánovaná hudobná prezentácia rómskych hudobných zoskupení zo Spiša. O deň neskôr, v sobotu 19. júna, bude otvorená výstava ľudového odevu z obce Lendak a uskutoční sa aj diskusia o jeho rôznych variantoch obliekania v minulosti. Od 19.00 h je naplánovaný večerný scénický program folklórnych kolektívov, zoskupení a jednotlivcov pod názvom Stretnutie pod Troma korunami. Účinkovať majú napríklad Gorali z Lendaku, ľudová hudba Magura z Kežmarku, tanečná skupina Bardfa z Bardejova či folklórny súbor Vrchovina zo Starej Ľubovne.

V nedeľu 20. júna je od 17.00 h naplánovaná prednáška o živote etnografa, učiteľa, osvetára, folkloristu a kronikára Viktora Majerika. Prednášať o ňom bude Ingrid Majeriková.

Súčasťou Zamagurských folklórnych slávností je aj sprievodný program. Ide napríklad o prezentáciu remeselníkov a ľudovoumeleckých výrobcov či o virtuálnu výstavu archívnych materiálov vytvorených počas 44. ročnej histórie slávností. Bližšie informácie sú zverejnené na webe Popradského osvetového strediska.

Minulý rok sa Zamagurské folklórne slávnosti v prostredí Pienin neuskutočnili. Dôvodom bola pandémia nového koronavírusu.