Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Prešovský kraj

Do 1. ročníka kulinárskej súťaže sa zapojilo takmer 40 poľovníkov

V obci Zámutov pod Slánskymi vrchmi si v sobotu 11. januára 2014 zmerali svoje sily desiatky poľovníkov z okresu Vranov nad Topľou. Nekonali sa tam však tradičné preteky chovateľov farbriarov, ale kulinárska súťaž vo varení poľovníckeho guľášu. Na snímke súťažné družstvá poľovníkov pri varení guľášu v obci Zámutov 11. januára 2014. Foto: TASR/Tomáš Doboš

Mäso z diviny je populárne nielen vďaka svojej výraznej chuti, ale aj preto, že je preň typický nízky obsah tuku a cholesterolu.

Zámutov 11. januára (TASR) - V obci Zámutov pod Slánskymi vrchmi si dnes zmerali svoje sily desiatky poľovníkov z okresu Vranov nad Topľou. Nekonali sa tam však tradičné preteky chovateľov farbriarov, ale kulinárska súťaž vo varení poľovníckeho guľášu.

"Poľovníctvo nie je len o love. Viaže sa k nemu určitá kultúra a v neposlednom rade aj kuchárske umenie. Rozhodli sme sa, že mu dáme priestor v kulinárskej súťaži, ktorá sa dnes konala v Zámutove vôbec po prvýkrát,"
informoval TASR jej hlavný organizátor Stanislav Duda.

V areáli zámutovského penziónu Kondor sa dnes snažilo uvariť čo najchutnejší guľáš z diviny takmer 40 poľovníkov rozdelených do desiatich súťažných družstiev. Odborná porota neskúmala iba kvalitu pripraveného jedla, ale aj použité suroviny či hygienu pri varení.

Poľovníkov súťažiacich v trocha netradičnej disciplíne dnes podporovala v Zámutove vyše 300-členná divácka kulisa. Guľáš uvarený z diviny chutil mnohým oveľa viac ako ten, ktorý sa pripravuje z tradičných ingrediencií.

V obci Zámutov pod Slánskymi vrchmi si v sobotu 11. januára 2014 zmerali svoje sily desiatky poľovníkov z okresu Vranov nad Topľou. Nekonali sa tam však tradičné preteky chovateľov farbriarov, ale kulinárska súťaž vo varení poľovníckeho guľášu. Na snímke súťažné družstvá poľovníkov pri varení guľášu v obci Zámutov 11. januára 2014.
Foto: TASR/AP
"Keď zoberieme do úvahy, čím sa živý lesná zver, tak môžme hovoriť v jej prípade o mäse s prívlastkom BIO. V strave týchto zvierat nie sú žiadne siláže, konzervanty, konzumujú prirodzenú stravu, byliny, semená rastlín a lesných drevín," ozrejmil predseda súťažnej poroty Dušan Kostovčík.

Mäso z diviny je populárne nielen vďaka svojej výraznej chuti, ale aj preto, že je preň typický nízky obsah tuku a cholesterolu, keďže sa zver neustále pohybuje za potravou a žije väčšinou v čistom lesnom prostredí.

V Zámutove dnes napokon navarili po niekoľkohodinovej príprave najlepší guľáš súťaže členovia Poľovníckeho združenia Diana z Jastrabia nad Topľou, a to v zložení Pavol Džuka, Stanislav Lipkoš, Jozef Nábožný a Stanislav Lipkoš starší. "O ich guľáš bol naozaj najväčší záujem zo strany verejnosti. Zjedol sa najrýchlejšie," uzavrel Duda.

Na druhom mieste skončilo podľa jeho slov Poľovnícke združenie Topľa - Soľ a 3. priečku obsadili súťažiaci z Poľovníckeho združenia Lipiny - Hanušovce nad Topľou. Najlepších gurmánov ocenili organizátori súťaže pohármi a vecnými cenami.