Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

Zavedenie trolejbusov si v Prešove pripomenú nostalgickou jazdou

Ilustračná snímka. Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Cestujúcich v trolejbuse podľa hovorcu mesta upúta výstava fotografií, ktoré zachytávajú minulosť aj súčasnosť trolejbusovej dopravy v Prešove.

Prešov 12. mája (TASR) - Nostalgickou jazdou si v Prešove v sobotu (14. 5.) popoludní pripomenú 60. výročie prevádzky trolejbusov. Ako TASR informoval hovorca mesta Vladimír Tomek, záujemcov prevezie po meste trolejbus Škoda 14 TrM s číslom 123, ktorý je posledným zástupcom trolejbusov klasickej stavby.

"Nostalgická linka 60 vykoná celkovo tri obrátky, pričom postupne prejde úsekmi tratí v Nižnej Šebastovej, na Sídlisku III, na Solivare a na záver na Sekčove. Trasa je zvolená tak, aby trolejbus prešiel najvyťaženejšími úsekmi siete a mohol tak potešiť čo najviac záujemcov. Vzhľadom na rekonštrukciu mosta na Škultétyho ulici budú úseky na uliciach Obrancov mieru, 17. novembra a Budovateľskej vynechané," uviedol Tomek.

Cestujúcich v trolejbuse upúta podľa jeho slov výstava fotografií, ktoré zachytávajú minulosť aj súčasnosť trolejbusovej dopravy v Prešove.

"V označovačoch bude možné označiť si pamätný cestovný lístok a pre našich najmenších fanúšikov bude prichystané malé prekvapenie. Preprava na nostalgickej linke 60 bude pre všetkých cestujúcich bezplatná," doplnil Tomek. Trasa, ako aj cestovný poriadok sú zverejnené na webstránke mesta.

Dňa 13. mája 1962 odštartovala v prešovskej mestskej doprave nová etapa - éra trolejbusov. Počas ďalších desaťročí pribudli kilometre nových tratí, prevádzka sa rozšírila na nové sídliská, postavené boli ďalšie dve trakčné meniarne a s postupným technickým pokrokom sa menili aj vozidlá. Trolejbusy 8 Tr a 9 Tr s odporovou reguláciou rozjazdu časom nahradili hranaté trolejbusy Škoda 14 Tr a 15 Tr, ktoré už mali tyristorovú výzbroj.

"Dvadsiate prvé storočie prinieslo do sveta trolejbusov bezbariérovosť, klimatizáciu a ďalšie prvky, ktoré spríjemňujú a skvalitňujú prepravu. V období posledných mesiacov vypravujeme na všetkých našich trolejbusových linkách len nízkopodlažné trolejbusy, prioritne klimatizované," dodal Tomek.