Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Prešovský kraj

Zborov spolu s partnermi predstaví aktivity zamerané na prácu s Rómami

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Projekt s názvom Podpora a rozvoj aktivít s rómskou komunitou v Zborove získal grant z Nórska v sume 169.592 eur. Je spolufinancovaný v sume 29.928 eur zo štátneho rozpočtu.

Zborov 14. novembra (TASR) - Obec Zborov spolu s partnermi, občianskym združením Cesta von a registrovaným sociálnym podnikom Zbor-Stav, predstavia svoje aktivity zamerané na prácu s Rómami. V utorok (15. 11.) a v stredu (16. 11.) sa v Bardejovských Kúpeľoch uskutoční otváracia konferencia k projektu, ktorý sa týka práce s Rómami v spomenutej obci. TASR o tom informovala Edita Maxinová z Obecného úradu v Zborove.

"Na konferencii vystúpia s príspevkom k téme aj hostia z Úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity, ktorí predstavia práve prebiehajúce národné projekty. V nadväznosti na ich prezentácie vystúpia regionálni zástupcovia a pracovníci týchto projektov v praxi, ako napríklad Komunitné centrum, Spojená škola alebo Terénna sociálna práca v Zborove," uviedla Maxinová.

Ďalšími lokálnymi aktérmi, ktorí predstavia svoje aktivity, sú Karpatská nadácia s projektom UPre ženy, Človek v ohrození s projektom DOM.ov, Zdravé regióny, Cesta von s projektom Filip alebo saleziáni s aktivitami Pastoračného centra na Poštárke v Bardejove.

"Terénna časť konferencie sa uskutoční v obci Zborov, v rámci ktorej účastníci navštívia komunitné centrum, pozrú si novostavbu materskej školy a mnohé infraštruktúrne investície obce. V lokalite Vatrisko uvidia, kde pôsobia omamy s výučbou a kde prebieha svojpomocná výstavba rodinných domov v rámci projektu DOM.ov," priblížila Maxinová.

Ako ďalej povedala, v obci je početná rómska komunita, časť ktorej stále žije v chudobe a podmienkach, ktoré nevyhovujú bežným štandardom. "Obec Zborov má veľkú ambíciu pomôcť obyvateľom obce vymaniť sa z chudoby a prostredníctvom integrovaného prístupu zlepšiť ich postavenie v spoločnosti. Aktivity projektu komplexne podporia marginalizovanú rómsku komunitu v oblasti bývania, zamestnania, zdravia, vzdelávania aj nediskriminácie," doplnila Maxinová.

Projekt s názvom Podpora a rozvoj aktivít s rómskou komunitou v Zborove získal grant z Nórska v sume 169.592 eur. Je spolufinancovaný v sume 29.928 eur zo štátneho rozpočtu.