Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Prešovský kraj

Zemplínske Hámre sa pýšia novým múzeom a centrom pre turistov

Illustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Zemplínske Hámre boli v minulosti známe vďaka železiarskej výrobe.


Zemplínske Hámre 27. júna (TASR) - V Zemplínskych Hámroch v okrese Snina dnes uviedli do života nové informačné centrum pre turistov. V nedeľu (28.6.) tam oficiálne spustí svoju činnosť nové obecné múzeum s viacerými vonkajšími expozíciami.

Nové turistické centrum i múzeum s rozsiahlou expozíciou sú výstupmi projektu švajčiarsko-slovenskej spolupráce. Zemplínske Hámre získali na ich výstavbu približne 1.150.000 eur. Časť z tejto sumy použili aj na vybudovanie náučného chodníka. V okrajovom regióne Slovenska tak vznikli podmienky pre rozvoj cestovného ruchu či spoznávanie kultúrneho a technického dedičstva spod Vihorlatských vrchov.

Zemplínske Hámre boli v minulosti známe vďaka železiarskej výrobe. Tri vonkajšie expozície múzea dokumentujú zlievarenskú činnosť, výrobu dreveného uhlia, ako i niekdajší spôsob dopravy dreva. Murovanica, sýpka, vysoká pec, drevená zvonica, úzkokoľajka s rušňom a vagónmi, banská štôlňa, vodný hámor, ale aj míľa na pálenie uhlia ležia na trase nového náučného chodníka. Je dlhý 6,8 kilometra a má 14 zastávok.

Sprístupnenie nových atrakcií obce dopĺňa počas tohto víkendu pestrý sprievodný program. Jeho súčasťou bol dnešný výstup na Sninský kameň. V nedeľu predstavia verejnosti Hámorský náučný chodník, v múzeu otvoria výstavu fotografií o baníctve a Karpatské bukové pralesy tam priblížia prostredníctvom filmového pásma. Návštevníci sa môžu tešiť aj na ohňovú šou, historický šerm v podaní skupiny Vikomt zo Sniny a tí najmladší na tvorivé dielne.

Najbližší pondelok (29.6.) zavítajú do Zemplínskych Hámrov školáci. Zoznámia sa tam s interaktívnou výučbou regionálnej výchovy a rôznymi remeslami pri ďalších tvorivých dielňach. Pôjde napríklad o hrnčiarstvo, tkanie na krosnách či drevorezbu.

TASR informovala kurátorka obecného múzea Katarína Palgutová.