Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Prešovský kraj

Žiaci ZŠ Československej armády v Prešove sa učia v nových učebniach

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V rámci nevyhnutných stavebných úprav sa vymenili interiérové dvere, svietidlá, elektrické zásuvky a vypínače, keramické obklady, vodovodné batérie a pribudli aj nové podlahy.

Prešov 23. septembra (TASR) - Žiaci Základnej školy (ZŠ) Československej armády v Prešove sa učia v nových špecializovaných učebniach. Ako TASR informovala tlačová referentka Mestského úradu v Prešove Lenka Šitárová, v nových špecializovaných učebniach sa žiakom uľahčí získavanie praktických zručností v technických a prírodovedných predmetoch.

"Počas výučby v nových odborných učebniach budú mať žiaci možnosť pochopiť teóriu v praxi, prejsť od abstraktného myslenia ku konkrétnemu, lepšie pochopiť učebnú látku, pojmy, súvislosti a prepojenia s praxou," povedala Šitárová.

V rámci projektu zrevitalizovali technickú učebňu, zriadili prírodovedné laboratórium chémie a zrealizovali aj nevyhnutné stavebné úpravy.

"V učebni techniky a prírodovednom laboratóriu chémie nájdu žiaci všetko potrebné na upevnenie si vedomostí v praxi. Súčasťou učební sú univerzálne meracie prístroje, spájkovačky, digitálna váha, sada laboratórnych prístrojov a zariadení, sada laboratórneho skla a pomôcok, dielenské náradie s príslušenstvom a iné," doplnila Šitárová.

V učebni techniky nechýbajú podľa jej slov ani kovové skrine na odkladanie náradia, špeciálne upravené pracovné stoly pre žiakov na obrábanie kovu a dreva, stoličky a náradie. V prírodovednom laboratóriu chémie je vyhradené aj laboratórne pracovisko pre učiteľa a pribudla bezpečnostná skriňa na uskladnenie chemických látok.

V rámci nevyhnutných stavebných úprav sa vymenili interiérové dvere, svietidlá, elektrické zásuvky a vypínače, keramické obklady, vodovodné batérie a pribudli aj nové podlahy.

Zhotoviteľom stavby je Ing. Miroslav Mularčík - MOVYROB. Celkový rozpočet projektu je 58.656,14 eura. Z toho EÚ zdroje v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) sú vo výške 55.723,33 eura. Mesto Prešov sa na výstavbe učební podieľalo päťpercentným spolufinancovaním. Z vlastných zdrojov tak uhradí 2.932,81 eura.

"V najbližších týždňoch budú odovzdané do užívania špecializované učebne v ďalších piatich prešovských ZŠ - ZŠ Bajkalskej, ZŠ M. Nešpora, ZŠ Važeckej, ZŠ Šmeralovej a ZŠ Májové námestie. Okrem dvoch dokončených učební v ZŠ Československej armády tak bude obnovených ďalších 12 špecializovaných učební," dodala Šitárová.