Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Prezidentské voľby 2024

Profil Patrika Dubovského

Na snímke kandidát na prezidenta SR Patrik Dubovský pózuje pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky (TASR) v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Patrik Dubovský je kandidátom vo voľbách prezidenta SR v roku 2024.


Patrik Dubovský
Narodil sa 11. apríla 1965 v Bratislave. V roku 1988 ukončil štúdium archívnictva na Katedre československých dejín a archívnictva Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Okrem toho študoval v zahraničí na University College London so zameraním na slovanské a východoeurópske štúdiá.
Po absolvovaní univerzity pracoval ako odborný archivár v Štátnom okresnom archíve Trnava. Pôsobil aj na katedre dejín Trnavskej univerzity, bol archivárom na ministerstvách kultúry a zahraničných vecí. V rokoch 2000 až 2003 pracoval na úrade vlády v sekcii pre ľudské práva a menšiny.
V Ústave pamäti národa pôsobí ako vedecký pracovník od roku 2004, venuje sa komunistickému režimu v Československu a prenasledovaniu cirkví za totality.
Politickú kariéru začal v 90. rokoch v Demokratickej strane. V roku 2020 kandidoval do parlamentu za stranu Za ľudí, zvolený nebol.
Kandidatúru na post prezidenta SR oznámil v januári 2024. Kandiduje vďaka podpisom 15 poslancov z klubu Slovensko, Za ľudí a Kresťanská únia (KÚ).