Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

VIDEO: V Banskej Štiavnici prebieha Deň čistenia odkvapov

Na snímke čistenie odkvapov na Trojičnom námestí v Banskej Štiavnici 3. júla 2021. Foto: TASR - Ján Krošlák

Cieľom podujatia je nielen vyčistiť odkvapy, ale aj zistiť stavebno-technický stav striech na nehnuteľných pamiatkach v mestskej pamiatkovej rezervácii.

Banská Štiavnica 3. júla (TASR) – Počas Dňa čistenia odkvapov, ktorý sa v sobotu koná v historickom centre Banskej Štiavnice, sa pracovníci Pamiatkového úradu (PÚ) SR postarajú o dve desiatky pamiatok. TASR o tom informoval vedúci odboru preventívnej údržby pamiatok PÚ SR Branislav Rezník.

Dnešný deň budeme prezerať asi 20 pamiatkových objektov, väčšinou ide o rozsiahle objekty v centre Banskej Štiavnice,“ priblížil Rezník. Ako dodal, na podujatí sa zúčastňuje všetkých 12 inšpektorov PÚ SR z celého Slovenska, ktorí si na pomoc prizvali dve vysokozdvižné plošiny.



Cieľom podujatia je nielen vyčistiť odkvapy, ale aj zistiť stavebno-technický stav striech na nehnuteľných pamiatkach v mestskej pamiatkovej rezervácii, ktorá je zapísaná do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO. „Zároveň chceme vyslať signál ostatným vlastníkom a správcom pamiatok, že vlastníctvo kultúrnej pamiatky zaväzuje, je potrebné sa o ne starať a PÚ SR je pripravený byť v tejto misii nápomocný,“ dodal Rezník.



Počas soboty postavili pamiatkari priamo na banskoštiavnickom Námestí svätej Trojice svoj stánok, v ktorom poskytujú bezplatné poradenstvo a konzultácie o problémoch historických stavieb. „Do poludnia sa u nás zastavilo asi desať majiteľov kultúrnych pamiatok, ale i desiatky ďalších ľudí, ktorí vlastnia staršie objekty, no nie sú pamiatkovo chránené,“ priblížil Ivan Farárik z PÚ SR.

Deň čistenia odkvapov je súčasťou projektu Pro Monumenta II, ktorého hlavným cieľom je propagácia kontinuálnej preventívnej údržby pamiatok. V minulom roku sa podujatie uskutočnilo v Skalici, tento rok okrem Banskej Štiavnice zavíta 12-členný tím inšpektorov aj do Kežmarku a Levoče. Projekt je podporený z finančného mechanizmu krajín Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórska.