Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Letná škola v bánovskej SOŠ dbá na praktickú stránku vyučovania

Majster odbornej výchovy Tibor Ožvoldík vysvetľuje študentom letnej školy pracovný postup pri výrobe otvárača na fľaše, ktoré si vyrobili v zámočníckej dielni. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Na letnej škole si študenti preverujú vedomosti i z informačných technológií.

Bánovce nad Bebravou 26. augusta (TASR) - Stredná odborná škola (SOŠ) strojnícka v Bánovciach nad Bebravou sa pripojila k projektu letnej školy. Študenti si od 16. augusta preverujú nielen svoje vedomosti, ale najmä praktické zručnosti, ako sú zámočnícke práce, prostredníctvom ktorých vyrábali rôzne druhy otváračov.

Do augustovej letnej školy sa zapojil i čoskoro tretiak na odbore mechanik - nastavovač Adrian Šiška. "Chcel by som sa viac vzdelávať a dobre sa zaučiť. Väčšinu času počas školského roka som strávil doma, prax mi chýbala. Bola tam aj zábava," povedal Šiška.

Za ľahkú označil výrobu otvárača budúci autoopravár Erik Fábik. "Škola bola len v septembri a v júni otvorená. Nemal som možnosť prax dohnať doma, preto chodím teraz cez prázdniny, aby som sa aspoň viac niečo naučil," ozrejmil Fábik.



Vzdelávanie v rámci letnej školy začalo na bánovskej SOŠ minulý týždeň. "Žiaci si v rámci nej precvičujú zručnosti, ktoré sa počas minulého i tohto školského roka nepredvádzali. Ide o zámočnícke práce, ktoré obsahujú rysovanie rovných plôch, rádiusov, vŕtanie, pílenie tvarových a rovinných plôch, vysekávanie a povrchovú úpravu," priblížil majster odbornej výchovy na bánovskej SOŠ Tibor Ožvoldík.

Študenti si tak podľa neho na výrobe pohára - otvárača precvičujú úkony, o ktorých sa učili cez školský rok len v teoretickej rovine, aj keď im ich učitelia púšťali videá na internete. Žiaci podľa majstra vyrábali i gitaru, ktorá rovnako obsahuje priestor na otváranie sklených fliaš, tiež ďalšie druhy otváračov na plechovky. "Tým, že žiak robí praktické činnosti a viackrát po sebe, získava viac zručností, stále lepšie a presnejšie vyrába súčiastky a je technicky zdatnejší," skonštatoval Ožvoldík.



Na letnej škole na bánovskej SOŠ si študenti preverujú vedomosti i z informačných technológií (IT). "Čistíme počítače, pripravujeme ich na nový školský rok, chalani kontrolujú aktualizácie, pripojenie na internet, takisto odstraňujú súbory, ktoré zostali na počítačoch z minulého školského roka," opísal učiteľ odborných IT predmetov Pavel Hazucha.