Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Antická Gerulata ožíva Rímskymi hrami

Snímka z 24. ročníka celodennej zážitkovo-vzdelávacej súťaže Rímske hry v exteriéroch antického náleziska Gerulata v bratislavských Rusovciach 11. septembra 2021. Foto: TASR - Pavol Zachar

Program zahŕňa súťaže, vystúpenia legionárov, možnosť vyraziť si svoj vlastný rímsky peniaz či vytočiť si keramiku z doby rímskej.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Príležitosť spoznať život, zvyklosti a tradície Rimanov, ktorí žili 400 rokov aj na Slovensku, majú návštevníci v sobotu na 24. ročníku Rímskych hier. Konajú sa v exteriéroch antického náleziska Gerulata v bratislavských Rusovciach, ktoré sa nedávno stalo súčasťou svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. TASR o tom informovala Katarína Selecká z Múzea mesta Bratislavy.

Témou podujatia je tento rok Od aurea po as/ O peniazoch v rímskom cisárstve. "Prostredníctvom hier získajú návštevníci obraz o hodnote tovaru a majetkových pomeroch v dobách starého Ríma i o tom, ako boli obyvatelia delení na základe veľkosti majetku, ktorý vlastnili," priblížila Selecká.

Program zahŕňa súťaže, vystúpenia legionárov, možnosť vyraziť si svoj vlastný rímsky peniaz či vytočiť si keramiku z doby rímskej. Prostredníctvom súťažných kvízov budú mať súťažiaci možnosť dozvedieť sa zaujímavosti o živote v antickej Gerulate, o peňažnom systéme v starovekom Ríme, otestovať svoju znalosť latinčiny – jazyka Rimanov, či doslova pričuchnúť k ingredienciám tradične používaným v rímskej kuchyni.

Návštevníci sa dozvedia tiež zaujímavosti a fakty zo života v jednotlivých častiach Gerulaty, ktorá sa rozkladala pod takmer celou súčasnou zástavbou Rusoviec.

Podujatie sa začína od 10.00 h, vstupné je jedno euro.