Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Brocková: V EÚ nemôžeme byť unavení z poskytovania pomoci Ukrajine

Na archívnej snímke štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí SR Ingrid Brocková. Foto: TASR - Pavol Zachar

Účastníci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci sa zhodli na tom, že ruská agresia má ďalekosiahle globálne dopady na potravinovú a energetickú bezpečnosť.

Brusel 18. júla (TASR) - Európski diplomati sa v pondelok v Bruseli zhodli na viacerých okruhoch pomoci pre Ukrajinu. Ide o ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 500 miliónov eur, potravinovú pomoc, asistenciu pri stíhaní vinníkov zodpovedných za vojnové zločiny a tiež povojnovú obnovu Ukrajiny. Pre TASR to uviedla štátna tajomníčka ministerstva zahraničných vecí SR Ingrid Brocková.

Účastníci zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci sa zhodli na tom, že ruská agresia má ďalekosiahle globálne dopady na potravinovú a energetickú bezpečnosť. "Dnes je v 53 krajinách sveta 193 miliónov ľudí, ktorí žijú v potravinovej neistote – o 40 miliónov viac ako vlani. Je preto namieste diskusia o tom, ako pomôcť Ukrajine, a najsilnejšie posolstvo je, že nemôžeme byť unavení z poskytovania pomoci Ukrajine," uviedla Brocková.

Potvrdila v tejto súvislosti, že diplomati schválili už piaty balík pomoci cez európsky mierový nástroj, konkrétne vojenskú pomoc v hodnote 500 miliónov eur. "V podstate už počas tých prvých tranží sme poskytli dve miliardy eur na zaistenie vojenského vybavenia pre Ukrajinu," opísala pomoc EÚ. Celkovo teda EÚ schválila 2,5 miliardy eur vojnovej pomoci pre Kyjev.

Do tejto oblasti spadá aj riešenie potravinovej bezpečnosti. Brocková ocenila, že fungujú koridory solidarity, a upozornila, že cez Slovensko sa teraz za týždeň prepraví viac ukrajinského obilia ako v minulosti za mesiac.



EÚ sa zároveň rozhodla finančne prispieť aj krajinám v Africkom rohu a oblasti Sahelu na to, aby dokázali čeliť potravinovej kríze, ktorú prehĺbila vojna na Ukrajine.

Brocková upozornila, že ďalšia rovina pomoci je pri vyvodzovaní dôsledkov za vojnové zločiny spáchané na Ukrajine. Pripomenula, že minulotýždňová konferencia v Haagu priniesla konkrétne výsledky. Podľa nej je dôležité, aby medzinárodné inštitúcie koordinovali svoju činnosť v tejto oblasti. Spresnila, že sa angažuje aj Slovensko, ktoré najskôr vyslalo ôsmich expertov a potom ďalších štyroch – na Ukrajine pomôžu pri vyšetrovaní vojnových zločinov.

Do tretej roviny pomoci patrí plánovaná povojnová obnova Ukrajiny. Brocková uviedla, že Rada ministrov nadviazala na diskusie konferencie z Lugana, kde boli schválené princípy pomoci po vojne.

"Hovoríme už o tom, čo bude, keď vojnový konflikt skončí a ako budeme vedieť pomôcť v reformnom procese Ukrajiny – pretože ten je základom, ak chce Ukrajina napredovať v prístupovom procese do EÚ," opísala situáciu Brocková.









(spravodajca TASR Jaromír Novak)