Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Budúci záchranári zasahujú v Prešove pri simulovanej hromadnej nehode

Na snímke taktické cvičenie študentov odboru Urgentná zdravotná starostlivosť Fakulty zdravotníckych odborov Prešovskej univerzity so zložkami Integrovaného záchranného systému na tému Udalosť s hromadným postihnutím osôb v priestoroch areálu Aquapark Delňa v Prešove 8. apríla 2022. Foto: TASR - František Iván

Organizácia takýchto cvičení je na FZO súčasťou praktickej prípravy budúcich zdravotníckych záchranárov a pripravuje sa každoročne pre študentov končiacich ročníkov ako súčasť zavŕšenia štúdia.

Prešov 8. apríla (TASR) - Budúci zdravotnícki záchranári zasahujú v piatok v Prešove pri simulovanej dopravnej nehode. Podujatie, ktoré sa koná v areáli prírodného kúpaliska Delňa, zorganizovala Katedra urgentnej zdravotnej starostlivosti (KUZS) Fakulty zdravotníckych odborov (FZO) Prešovskej univerzity (PU) v Prešove. Zúčastňuje sa ho 150 osôb vrátane profesionálov zo zložiek Integrovaného záchranného systému (IZS). TASR o tom informovala hovorkyňa univerzity Anna Polačková.

Cieľom tohtoročného cvičenia na tému Udalosť s hromadným postihnutím osôb (UHPO) je aktívne využitie manažérskych schopností študentov v praktickej rovine vo veliteľských pozíciách pri udalosti s hromadným postihnutím osôb, nácvik riešenia a zvládnutia takejto udalosti v súčinnosti so zložkami IZS.



"Našou snahou je zvýšiť odbornú úroveň teoretickej a praktickej prípravy budúcich záchranárov aj v oblasti manažmentu riešenia udalosti s hromadným postihnutím osôb a pripraviť tak čo najkvalitnejšie našich absolventov do praxe," vysvetlila zámer cvičenia Danka Boguská, vedúca Katedry urgentnej zdravotnej starostlivosti FZO.



Cvičenie simuluje dopravnú nehodu osobného motorového vozidla, ktoré v plnej rýchlosti prerazilo zvodidlá, oplotenie areálu prírodného kúpaliska a narazilo do rozostavaného pódia s lešením, pripravovaného na hudobný festival. "Pódium s asi 15 pracovníkmi sa zrútilo a zavalilo niekoľko ďalších ľudí, pričom sa v čase nehody vo vozidle nachádzali dve osoby, ktoré zostali po náraze vo vozidle zakliesnené," priblížila Boguská. Cvičenia sa zúčastňuje 150 ľudí, z toho 39 študentov odboru urgentná zdravotná starostlivosť (UZS) z končiacich ročníkov a 30 študentov odboru UZS z druhého ročníka v pozícii figurantov.

Organizácia takýchto cvičení je na FZO súčasťou praktickej prípravy budúcich zdravotníckych záchranárov a pripravuje sa každoročne pre študentov končiacich ročníkov ako súčasť zavŕšenia štúdia. "Predchádza mu dôkladná teoretická a praktická príprava študentov v problematike UHPO v rámci Medicíny katastrof. Študenti si tak zdokonaľujú praktické zručnosti, overujú a precvičujú si svoje organizačné schopnosti a zručnosti na zvládnutie takýchto udalostí, a to nie len hromadných dopravných nehôd, ale akýchkoľvek mimoriadnych udalostí, kde je výskyt veľkého počtu zranených alebo zasiahnutých osôb, v súčinnosti so zložkami IZS," dodala dekanka FZO Štefánia Andraščíková.