Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Čekovský: M. Žilinka sa nevyhýba len novinárom, ale aj poslancom

Na archívnej snímke predseda výboru NR SR pre kultúru a médiá Kristián Čekovský. Foto: TASR - Jakub Kotian

Žilinka by svoje konanie a vynechanie časti médií z osobnej účasti na tlačovej konferencii GP mal poslancom vysvetliť v piatok 10. septembra.

Bratislava 7. septembra (TASR) – Generálny prokurátor Maroš Žilinka sa nevyhýba len novinárom, ale aj poslancom parlamentu. Po zasadnutí Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá to povedal jeho predseda Kristián Čekovský (OĽANO). Spolu s členom výboru Romanom Foltinom (SaS) kritizujú Žilinkovu neúčasť a delegovanie vyjadrenia na výbore na povereného prvého námestníka Generálnej prokuratúry (GP) Jozefa Kanderu. Opoziční poslanci, naopak, kritizujú vedenie a rokovanie výboru.

Čekovský vysvetlil, že generálny prokurátor, ktorý bol na rokovanie pozvaný, má právo nechať sa zastupovať, ak mu účasť neumožní napríklad pracovná vyťaženosť. Podľa rokovacieho poriadku však takéto zastupovanie nemusia členovia výboru akceptovať. "Ako aj v tomto prípade neakceptovali, pretože otázky, ktoré mali, chceli adresovať priamo generálnemu prokurátorovi," uviedol Čekovský.

Osobne hodnotí prístup GP pri organizovaní minulotýždňovej tlačovej konferencie za neprípustnú selekciu novinárov. "Považujem to aj za zlyhanie samotného generálneho prokurátora a jeho prísľubov o transparentnosti," povedal Čekovský.



Foltin, ktorý o pozvanie Žilinku na mimoriadne rokovanie výboru požiadal, priznal, že je z konania generálneho prokurátora šokovaný. "Platí to aj dnes, keď sa mal prísť sám obhájiť a vysvetliť svoje konanie," skonštatoval. Sám chcel Žilinkovi adresovať viacero otázok. "Napríklad, prečo pri očakávanom záujme o tlačovú konferenciu neumožnil jej konanie sa v priestoroch, ktoré by dokázali kapacitne uspokojiť záujem všetkých médií, ktoré chceli byť na mieste," upozornil.

Kritikov Žilinku, naopak, za spôsob rokovania výboru a formu, v akej bolo prijaté uznesenie, kritizovali Jana Vaľová (Smer-SD) a Tomáš Taraba (nezaradený). Upozornili, že dopredu nedostali uznesenie v písomnej forme a nemohli sa nemu vyjadriť. "Ak nám vyčítajú, že sme k nemu nedodali písomne stanovisko, ako sme to mali urobiť, keď ho rovno prečítali a odhlasovali na rokovaní?" pýta sa Taraba. Podľa opozičných poslancov prišlo formou prijatia uznesenia k porušeniu rokovacieho poriadku. Nechápu ani neakceptovanie zastúpenia Žilinku prvým námestníkom GP.

Žilinka by svoje konanie a vynechanie časti médií z osobnej účasti na tlačovej konferencii GP mal poslancom vysvetliť v piatok 10. septembra. Podľa Čekovského by sa mohlo spojiť rokovanie mediálneho a ústavnoprávneho výboru, na ktorý má Žilinka i špeciálny prokurátor Daniel Lipšic prísť.

Na tlačovú konferenciu GP SR, ktorá sa konala vo štvrtok 2. septembra, neboli vpustení novinári z redakcií Denník N, SME a Aktuality. Generálny prokurátor Žilinka to vysvetlil kapacitou miestnosti, v ktorej sa konferencia konala. Šéfredaktori spomínaných médií poslali otvorený list generálnemu prokurátorovi. Odmietli selektívny prístup k novinárom. Považujú za nepochopiteľné, že GP ignoruje tlačový zákon, ktorý zaručuje pre novinárov slobodný prístup k informáciám. Žilinka v utorok zverejnil status - reakciu na sociálnej sieti. Odmietol obvinenia zo selekcie médií, poukazuje v ňom na to, že na tlačovej konferencii sa zúčastnili štyri celoštátne televízie a dve tlačové agentúry a bol zabezpečený aj online prenos, neskôr i zverejnenie uznesení na webe. Porušenia tlačového zákona sa podľa neho dopúšťajú dotknuté médiá, ak tvrdia, že GP nedovolila časti novinárom prístup k informáciám.