Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Ceny energií sa domácnostiam v 2024 nezmenia, vyjde to na 1,25 mld.eur

Na snímke predseda NR SR Peter Pellegrini a podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (obaja Hlas-SD) počas tlačovej konferencie k predstaveniu návrhov na stabilizáciu cien energií v roku 2024 v Bratislave 6. decembra 2023. Domácnostiam a vybraným zraniteľným odberateľom sa ceny energií budúci rok nezmenia. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Distribučné poplatky sa zastropujú na úrovni roka 2023 aj pre podnikateľský sektor.

Bratislava 6. decembra (TASR) - Domácnostiam a vybraným zraniteľným odberateľom sa ceny energií budúci rok nezmenia. Distribučné poplatky sa zastropujú na úrovni roka 2023 aj pre podnikateľský sektor. V štátnom rozpočte bude na tieto opatrenia vyčlenená suma 1,25 miliardy eur. V stredu o tom informovali predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini a ministerka hospodárstva Denisa Saková (obidvaja Hlas-SD). Súvisiace opatrenia má v stredu schváliť vláda.

"Chcem ubezpečiť, že oproti cenám minulého roku za elektrickú energiu, plyn a teplo, čo sa týka domácností a vybraných zraniteľných subjektov, sa nič nezmení. Nikto na faktúre neuvidí nárast cien," zdôraznila Saková.

Distribučné poplatky v dodávke elektrickej energií mali podľa nej vzrásť približne o 20 %, zastropujú sa však na úrovni roku 2023, a to aj pre podnikateľský sektor. To isté sa týka aj distribučných poplatkov za plyn, ktoré mali stúpnuť o 6 %, ako aj tepla, kde mal byť nárast o približne 40 %. "Novinkou je, že teplo rozširujeme o skupinu, ako sú detské domovy a internáty, aj tí budú mať regulovanú cenu v budúcom roku na úrovni tohtoročnej ceny," doplnila Saková.



Všetky kompenzácie bude podľa nej riešiť Ministerstvo hospodárstva (MH) SR priamo s jednotlivými dotknutými subjektami, ktorí dodávajú alebo majú na starosti distribúciu energií. V prípade potreby budú platiť aj kompenzačné schémy z minulosti pre podnikateľov, ktoré stropovali cenu plynu na 99 eur a cenu elektriny 199 eur za megawatthodinu (MWh). "Neočakávame, že by sa cez tieto limity podnikatelia prehupli, ale ak by sa tak stalo, tieto kompenzačné schémy budú naďalej platiť aj v budúcom roku 2024," dodala ministerka.

Predseda parlamentu pripomenul, že v posledných rokoch Slovensko prechádzalo viacerými krízami, vrátane energetickej s vysokým nárastom cien. Tie by bez zásahu vlády hrozili vážnymi dôsledkami pre obyvateľstvo, ale aj celé hospodárstvo.

"Preto je dôležité, aby dnes občania tejto krajiny dostali uistenie a dobrú správu, že z hľadiska cien elektriny a plynu pre budúci rok im nič závažné nehrozí a že budú môcť z tohto pohľadu pokojne vstúpiť do nového roka," vyhlásil Pellegrini, pričom poďakoval ministerke za intenzívnu prácu a koaličným partnerom za dohodu na tejto téme.