Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Český herec a režisér J. Kačer uviedol v Bratislave film Moc

Na snímke herec Jan Kačer počas tlačovej konferencie k premiére filmu Moc v Bratislave v stredu 19. apríla 2023. Foto: TASR - Pavol Zachar

Moc je názov druhého hraného filmu režiséra Mátyása Priklera. Po svetovej premiére na festivale v Rotterdame vstupuje do kín.

Bratislava 19. apríla (TASR) – Moc je názov druhého hraného filmu režiséra Mátyása Priklera. Po svetovej premiére na festivale v Rotterdame vstupuje do kín. V dráme s prvkami politického thrilleru, ktorá prináša tému moci a bezmocnosti v súčasnej spoločnosti, si jednu z hlavných úloh zahral český herec a režisér Jan Kačer.
Na snímke zľava režisér Mátyás Prikler, producentka Zora Jaurová, distribútorka Silvia Učňová Kapustová, herec Jan Kačer, herečka Éva Bandorová, herečka Lucia Kašová, herec Attila Mokos počas tlačovej konferencie k premiére filmu Moc v Bratislave v stredu 19. apríla 2023.
Foto: TASR - Pavol Zachar


"Je to paradox, ja som za celý svoj filmový život nemal nikdy slávnostnú premiéru, pretože väčšina filmov, kde som mal nejakú účasť, bola vždy zakázaná z mnohých dôvodov," uviedol v stredu po bratislavskej projekcii Kačer. "Po dvadsiatich rokoch som na premiére filmu," podčiarkol 86-ročný herec a režisér, ktorý si novinku Moc pozrel z prvého radu. "V tom filme je ešte veľa vecí natočených, ktoré tam ani nie sú vidieť, pretože ten film vytvoril svet, v ktorom mne bolo dobre, ktorý som poznal a ktorý sa strácal, ako priateľstvo, solidarita, obdiv a úcta k práci druhých, slová a pocity, ktoré v mojom smutne skladajúcom sa živote už skoro vymizli," povedal Kačer. Priklerovu snímku s témou moci a bezmocnosti označil za krásny film. "Je to výborný človek s veľkým talentom. Predsa som to málinko podceňoval, no, už som nejakých režisérov videl a dnes som mal naliehavý pocit, že by som mu mal vykať," poznamenal Kačer na Priklerovu adresu.

Jeho Moc sa začína nešťastnou náhodou na poľovačke, pri ktorej zomrie mladý chlapec. Príbeh odhaľuje skrytú mašinériu politickej moci a snahy o jej udržanie. Hlavné úlohy v ňom hrajú vysokopostavený politik a agent, ktorý má všetko "upratať". Film si kladie otázky o podobe pravdy v súčasnom verejnom živote, o možnostiach jej hľadania a skrývania, ale aj o skutočnej identite politických figúr a príbehoch za ich verejnými maskami.

"Film Moc nie je spoločenskou sondou ani detektívnym príbehom, hoci využíva postupy a princípy týchto žánrov. Je predovšetkým znepokojivým metaforickým príbehom o miere moci, ktorú má jednotlivec a ako s ňou dokáže naložiť," približuje snímku distribučná spoločnosť. Okrem Kačera v nej hrajú hlavnú úlohu stvárňuje Szabolcs Hajdu. Ďalej hrajú Attila Mokos, Éva Bandor, Ingrid Timková, Jana Oľhová, Lucia Kašová, Miroslav Krobot, Roman Polák a iní.

Moc uvádza do kín Filmtopia od 20. apríla. Film sa realizoval v slovensko-maďarsko-českej koprodukcii. Spoluautorom scenára je Marek Leščák, na výslednej vizuálnej podobe sa podieľal maďarský kameraman Gergely Pálos.