Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

VIDEO: Činohra SND sa lúči s dlhoročným členom Vladimírom Obšilom

Na snímke členka Činohry Slovenského národného divadla (SND) Gabriela Dzúriková počas pietnej spomienky na zosnulého herca Vladimíra Obšila, ktorý bol členom činoherného súboru SND od roku 1981 v novej budove SND vo štvrtok 6. apríla 2023. Foto: TASR - Martin Baumann

Jeho kolegovia i verejnosť budú na umelca spomínať prostredníctvom ukážok z divadelných inscenácií i televíznej a filmovej tvorby.

Bratislava 6. apríla (TASR) - V novej budove Slovenského národného divadla (SND) sa vo štvrtok o 11.30 h začne pietna spomienka na zosnulého herca Vladimíra Obšila, ktorý bol členom činoherného súboru SND od roku 1981. Jeho kolegovia i verejnosť budú na umelca spomínať prostredníctvom ukážok z divadelných inscenácií i televíznej a filmovej tvorby.

Ako TASR informovala tlačová tajomníčka SND Izabela Pažítková, pamiatku charizmatického kolegu si uctia a so smútočnými príhovormi vystúpia Miriam Kičiňová, dočasne poverená vedením Činohry SND, herci Gabriela Dzuríková, Jana Oľhová, Milan Ondrík, režisér Roman Polák, dramaturgička Darina Abrahámová a ďalší.

Naša prvá divadelná scéna spomína na Obšila ako na veľmi pracovitého, kreatívneho herca nadhľadu, skratky, irónie, sebairónie a intelektuálneho humoru. "Svoj chlapčenský nevinný výraz, krehko pôsobiaci zjav vedel v hereckej práci dokonale zužitkovať a odhaliť za ním aj istú mieru drsnosti, rafinovanosti a neočakávanej irónie. Cit pre karikatúru, komiku, dopĺňala schopnosť presvedčivého psychologického ponoru do duševného diskurzu postáv," uvádza SND k hercovi, ktorého v poslednom čase mohli diváci vidieť v klasike Jána Palárika Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch, v hre Bélu Pintéra Špina, Chanocha Levina Pohreb alebo svadba - čo skôr? aj v inscenácii Milada.



Prvá úloha Obšila v SND, ešte ako vysokoškoláka, bola v hre Belasé kone na červenej tráve. Subtílny zjav ho predurčoval na postavy mladíkov, ktoré obohatil o dynamické herectvo i príznačnú dávku karikatúry. "Z charakterových stvárňoval často tie, ktoré verili v lásku a dobro. Vkladal sa do svojich úloh so zanietením a zápalom až do posledných chvíľ," dodáva národné divadlo k umelcovi, ktorý za štyri desiatky rokov na javisku prvej činohernej scény účinkoval vo viac ako stovke inscenácií. Diváci si ho môžu pamätať aj z mnohých filmových a televíznych projektov, účinkoval tiež v rozhlasových hrách. Za svoje herectvo získal Obšil ocenenia Literárneho fondu i tvorivú prémiu Igric v roku 2014.

Vladimír Obšil zomrel 30. marca vo veku 65 rokov. Posledná rozlúčka so zosnulým hercom bude v bratislavskom krematóriu o 13.15 h.