Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

D. Saková: Jadro musí získať silnú podporu v európskej legislatíve

Na snímke zľava podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková a francúzska ministerka pre energetickú tranzíciu Agnes Pannier-Runacherová počas tlačovej konferencie po ich bilaterálnom rokovaní v Bratislave 7. novembra 2023. Foto: TASR Dano Veselský

Hlavnou témou bilaterálnych diskusií boli podľa ministerky hospodárstva D. Sakovej možnosti financovania jadrových zdrojov a spolupráce pri vzdelávaní expertov.

Bratislava 7. novembra (TASR) - Jadrová energetika musí získať silnú podporu v európskej legislatíve. Uviedla to na brífingu podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) po rokovaní s francúzskou ministerkou pre energetickú tranzíciu Agnes Pannier-Runacher. Bilaterálne stretnutie sa uskutočnilo v rámci bratislavského rokovania Jadrovej aliancie.

Hlavnou témou bilaterálnych diskusií boli podľa Sakovej možnosti financovania jadrových zdrojov a spolupráce pri vzdelávaní expertov. Diskutovalo sa aj o potrebe podpory rozvoja zručností v jadre a rozvoji spoločných iniciatív v uvedenej oblasti.



"Dnes sme preberali na Jadrovej aliancii dva body. Prvým bolo financovanie rozvoja jadrovej energetiky. Druhý bod bol rozvoj kvalifikovanej pracovnej sily. V prvom bode sme preberali jednotlivé možnosti, hlavne sme sa zhodli na tom, že jadro musí mať silné postavenie v legislatíve EÚ. Spoločne u jednotlivých členov aliancie budeme tlačiť na to, aby nová Európska komisia (EK) prihliadala na to, že v smerniciach alebo nariadeniach bude mať jadro svoje miesto. Tým dáme bankovému sektoru signál, že táto politika je prijateľná aj v rámci EK," povedala Saková. Najväčší problém pri jadrovej energetike je totiž financovanie, ktoré poskytujú banky.

Východiská SR a Francúzska v oblasti jadrovej energetiky sú podľa Pannier-Runacher veľmi podobné. "Sme dve krajiny, ktoré jadrovú energetiku považujú za veľmi dôležitú a za jedno z možných riešení v rámci dekarbonizácie," podčiarkla francúzska ministerka.

Na snímke zľava podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková a francúzska ministerka pre energetickú tranzíciu Agnes Pannier-Runacherová počas tlačovej konferencie po ich bilaterálnom rokovaní v Bratislave 7. novembra 2023.
Foto: TASR Dano Veselský


V Bratislave sa v utorok po štvrtýkrát stretli ministri Jadrovej aliancie za účasti eurokomisárky pre energetiku Kadri Simson. SR zastupovala Saková. Stretnutie sa uskutočnilo pri príležitosti konania 16. Európskeho jadrového energetického fóra (ENEF) a zúčastnili sa ho i ministri pre energetiku a ďalší zástupcovia z Čiech, Poľska, Slovinska, Belgicka, Rumunska, Holandska, Chorvátska, Francúzska, Maďarska, Bulharska, Fínska, Švédska i Veľkej Británie.

Saková zástupcov krajín ubezpečila o kontinuálnej podpore vlády SR pri bezpečnom a udržateľnom využívaní jadrovej energie. "Jadrová energia je spolu s obnoviteľnými zdrojmi odpoveďou na dekarbonizáciu európskeho energetického systému a priemyslu. Jadro tiež zohráva veľmi významnú úlohu pri zaisťovaní bezpečnosti dodávok energie a zároveň nám pomáha stabilizovať ceny elektriny," uviedla Saková.

Prítomní zástupcovia krajín sa zhodli, že v budúcnosti bude potrebná vhodná kombinácia politík pre zabezpečenie príležitostí na financovanie či už výstavby nových jadrových zdrojov, vrátane malých modulárnych reaktorov (SMR), alebo predĺženia životnosti už existujúcich jadrových zdrojov. Potrebné tiež bude vytvárať priestor pre rozvoj bezfosílnych inovácií a technológií. Ministri sa tiež zhodli, že nevyhnutné je riešiť i otázky vzdelávania jadrových expertov, keď najmä Slovensko čelí výraznému odlivu mladých odborníkov do zahraničia a rieši problémy so starnutím personálu v jadrovej energetike.