Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Detská fakultná nemocnica Košice spúšťa očkovanie pre rizikové deti

Na archívnej snímke Detská fakultná nemocnica (DFN) v Košiciach 10. septembra 2021. Foto: TASR - František Iván

Očkovanie vo veku od päť do 11 rokov je určené pre vysokorizikové deti, čo posúdi špecializovaný lekár.

Košice 19. októbra (TASR) – Detská fakultná nemocnica (DFN) Košice je pripravená na očkovanie detí vo veku od päť do 11 rokov proti ochoreniu COVID-19. S ich vakcináciou začne vo štvrtok (21. 10.). Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informovalo vedenie nemocnice. Ide o jedno z troch vyhradených centier na očkovanie detí v uvedenom veku, ďalšie sú v Bratislave a v Martine.

Rodič, respektíve zákonný zástupca, ktorý chce dať zaočkovať vysokorizikové dieťa, musí predtým vyplniť niekoľko dokumentov, zverejnené sú aj na webovej stránke Ministerstva zdravotníctva SR. Po registrácii na korona.gov.sk alebo vakcinacia.nczisk.sk mu bude pridelený termín. V DFN budú očkovať každý štvrtok. „Dokumentácia bude posúdená a po splnení všetkých podmienok a prítomnosti zákonného zástupcu bude dieťa zaočkované. Kapacita je otvorená zatiaľ v priebehu dvoch hodín, a to od 8.00 do 10.00 h. Momentálne je nastavená na 12 detí,“ spresnil medicínsky námestník DFN Martin Mráz s tým, že očkovať budú výlučne vakcínou od spoločností Pfizer/BioNTech, pričom pôjde o prispôsobenú - tretinovú dávku. Pripomenul tiež, že výmenný lístok od pediatra, ako aj špecialistu je potrebné priniesť aj na samotné očkovanie.



Očkovanie vo veku od päť do 11 rokov je určené pre vysokorizikové deti, čo posúdi špecializovaný lekár. Podľa Mráza môže ísť napríklad o deti so závažnými poruchami imunity, po orgánových transplantáciách, s onkologickým ochorením a ďalšie. Vakcinácia je však určená aj pre deti, ktoré žijú v spoločnej domácnosti rizikového dieťaťa. Plošným zaočkovaním ľudí v domácnosti sa podľa neho zníži riziko súvisiace s ochorením COVID-19.

Riaditeľka nemocnice Jaroslava Feketeová uviedla, že na východnom Slovensku je v súčasnosti najviac detských pacientov s ochorením COVID-19. V DFN je ich v tretej vlne pandémie nového koronavírusu hospitalizovaných viac ako v tých predchádzajúcich, aktuálne ide o 11 detí, pričom jedno z nich má ťažký priebeh ochorenia. „Ťažšie priebehy sa týkajú detí, ktoré majú nejaké iné základné ochorenie, ale môžu to byť aj nejaké nepoznané poruchy imunity alebo ťažkí alergici,“ povedala.

Očkovanie detí má podľa nej zmysel aj v súvislosti s dlhodobými následkami po prekonaní ochorenia COVID-19. Medzi tie ľahšie zaradila únavový syndróm či poruchy učenia. Vážnejší je podľa jej slov pediatrický zápalový multisystémový syndróm (PIMS). Od začiatku pandémie v súvislosti s ním hospitalizovali viac ako 40 detí.



Čo sa týka detí od 12 rokov, tie očkujú v DFN Košice od septembra a záujem o vakcináciu naďalej pretrváva. Závažné vedľajšie účinky po nej podľa Mráza nezaevidovali, myokarditídu zaznamenali u dvoch adolescentov.