Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

FOTO: Dlažba pamätníka na Dargove je v horšom stave, než sa čakalo

Na snímke rekonštrukčné práce na Pamätníku oslobodenia a víťazstva na horskom priesmyku Dargov odhaleného v roku 1955, ktorý pripomína oslobodenie východného Slovenska od nacizmu. Súčasťou rekonštrukčných prác s celkovými rozpočtovými nákladmi vo výške 220.000 eur bez DPH financovaných z rozpočtu Košického samosprávneho kraja (KSK) je okrem obnovy dlažby, schodov a vstupu do Siene bojovej slávy aj vybudovanie odstavných plôch či úprava terénu a zelene. V Dargove 7. septembra 2021. Foto: TASR - Roman Hanc

Otázkou je, ako sa bude riešiť schodisko, problémom sú dlhé čakacie časy na materiál.

Dargov 12. septembra (TASR) – Stav dlažby a schodiska Pamätníka oslobodenia a víťazstva na Dargove je v horšom stave, než zhotoviteľ rekonštrukčných pác predpokladal. Otázkou je, ako sa bude riešiť schodisko, problémom sú dlhé čakacie časy na materiál. Informoval o tom pre TASR oblastný riaditeľ spoločnosti Metrostav pre Prešovský a Košický kraj Ján Sekerák.

"Pri prvom otvorení to vyzeralo, že je to vo výrazne horšom stave, ako sme očakávali, ale počas prác sa to ustálilo a nie je to až také hrozné, ako to vyzeralo na začiatku. Ale je to v horšom stave, ako sme očakávali," priblížil Sekerák s tým, že znovu použiť sa bude dať približne 70 až 80 mramorových dlaždíc. "Najväčším problémom budú schody a možno materiálovo, lebo teraz samotné dodávky sú v sklzoch," doplnil. O tom, či sa na schodisku obnoví dlažba alebo či budú schody riešené kamennými blokmi, má rozhodnúť projektant a investor.

Súčasťou rekonštrukčných prác s celkovými rozpočtovými nákladmi vo výške 220.000 eur bez DPH financovaných z rozpočtu Košického samosprávneho kraja (KSK) je okrem obnovy dlažby, schodov a vstupu do Siene bojovej slávy aj vybudovanie odstavných plôch či úprava terénu a zelene.

Pamätník oslobodenia a víťazstva odhalený v roku 1955 pripomína oslobodenie východného Slovenska od nacizmu, v súčasnosti ho spravuje Centrum kultúry Košického kraja. Podľa KSK ide o najvýznamnejší pamätník v kraji, ktorý je mementom 22.000 padlých v bojoch za oslobodenie východného Slovenska na prelome rokov 1944 a 1945. V minulosti prešli rekonštrukciou súsošie aj expozícia v priľahlej Sieni bojovej slávy.