Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Videá a prenosy TASR TV

Dobrovoľníci si po 14. raz prevzali ocenenie Srdce na dlani

Na snímke účastníci počas odovzdávania národných ocenení za dobrovoľníctvo Srdce na dlani v Bratislave vo štvrtok 16. marca 2023. Foto: TASR - Pavol Zachar

Odovzdávanie cien sa uskutočnilo v priestoroch Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR v Bratislave.

Bratislava 17. marca (TASR) - Dobrovoľníci si za svoju nezištnú pomoc prevzali už po 14. raz ocenenie Srdce na dlani. Spomedzi 69 nominácií bola počas štvrtkového slávnostného večera udelená cena v deviatich kategóriách. Odovzdávanie cien sa uskutočnilo v priestoroch Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR v Bratislave. TASR o tom informoval komunikačný odbor tohto rezortu.

V kategórii Dobrovoľník SlovakAid si ocenenie prevzal Ján Jaňák, ktorý vlani niekoľko mesiacov pôsobil na odbornom učilišti v dedine Kybakadde v Ugande. Matúš Valko za pomoc ľuďom vo vojnou najviac zasiahnutých oblastiach Ukrajiny získal ocenenie v kategórii Dobrovoľník pomáhajúci v zahraničí.

Pri príležitosti 20. výročia vzniku SlovakAid získalo ocenenie aj sedem mimovládnych organizácií za ich dlhodobý prínos pri vysielaní dobrovoľníkov pod značkou SlovakAid.

"Uznanie vyjadrujem nielen dnešným oceneným, ale všetkým dobrovoľníkom, ktorí si popri svojich každodenných povinnostiach nájdu čas aj na nezištnú a pred očami verejnosti často ukrytú dobrovoľnícku činnosť. Svojou obetavosťou, odhodlanosťou a ochotou pomáhať nám dennodenne ukazujete, čo znamená ľudskosť a solidarita," uviedla štátna tajomníčka rezortu diplomacie Ingrid Brocková.

Dobrovoľníctvo má podľa štátnej tajomníčky v spoločnosti nezastupiteľné miesto. "Ani náročné obdobie, ktorým si naša spoločnosť prechádza, neutlmilo vôľu a ochotu pomáhať. Sociálne kontakty, ktoré dobrovoľníčky a dobrovoľníci generujú, vytvárajú pre spoločnosť záchrannú sieť doma aj vo svete," uviedla. Ako poukázala, napríklad vďaka podpore SlovakAid za ostatných desať rokov vyslali viac ako 280 dobrovoľníkov do 26 partnerských krajín.

Organizátorom podujatia bola Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií, ktorá je strešnou organizáciou 23 subjektov rozvíjajúcich dobrovoľníctvo. Všetky nominácie a mená ocenených sú zverejnené na webovej stránke podujatia.